Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Παπανδρέου: «Φόροι για ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης»

Η οικονομική κρίση και η κλιματική αλλαγή στο επίκετρο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε.

Πρόταση για να συνδυασθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης με την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης κατέθεσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και άλλους ευρωπαίους ηγέτες αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρόταση αφορά στην πραγματοποίηση νέων επενδύσεων για την πράσινη οικονομία, για την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ύφεσης και των ελλειμμάτων. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η πρόταση αυτή επικεντρώνεται στη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως για παράδειγμα τη θέσπιση ενός φόρου επί των συναλλαγών, την έκδοση πράσινων ομολόγων, τη χρηματοδότηση από διεθνή ταμεία προς τις αναπτυσσόμενες χώρες και τη θέσπιση φόρου επί του διοξειδίου του άνθρακα. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από τους ευρωπαίους ηγέτες και στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει σχετικές προτάσεις.

Από κοινού με τον κ. Γκ. Μπράουν εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέθεσε πρόταση για μια νέα στρατηγική ανάπτυξης, με νέες θέσεις εργασίας. «Η πρωτοβουλία αυτή της Ελλάδας εντάσσεται στο πλαίσιο μιας νέας εικόνας που παρουσιάζει η χώρας μας η οποία με διάθεση, έντονη παρουσία και αξιοπιστία παρεμβαίνει στα διεθνή ζητήματα» είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να κάνει σοβαρές τομές, όπως στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού και στη φορολογία, με σοβαρή αναδιανομή και ένα πακέτο τόνωσης για τα χαμηλά εισοδήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βούληση της Ελλάδας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, είναι να υπάρξει νοικοκύρεμα της οικονομίας με αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία και ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Η ελληνική πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αξιόπιστη αλλά αυτό για το οποίο αναρωτιούνται οι Ευρωπαίοι ύστερα από όσα γνώρισαν τα προηγούμενα χρόνια είναι αν η χώρα μας θα μπορέσει να το τηρήσει» είπε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως το σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη, το οποίο μπορεί να φέρει ένταση του κύματος λαθρομετανάστευσης. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αποδεικνύεται ότι η ΕΕ έχει την ικανότητα να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της και με βούληση για την επίλυση των μεγάλων θεμάτων.

Επίσης, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από τη διατύπωση του κειμένου των συμπερασμάτων που καλεί την Τουρκία να συνεργαστεί για την επανεισδοχή και τον έλεγχο των συνόρων. Τόνισε πως χαιρετίζεται η έναρξη διαλόγου με την Τουρκία σε θέματα μετανάστευσης και ότι «η Τουρκία θα πρέπει να κριθεί στην πράξη και όχι στα λόγια». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης αποτελεί μια κοινή πρόκληση που απαιτεί τη συνεργασία όλων τονίζοντας ότι η παρεμβατική πρακτική της Τουρκίας στο έργο της FRONTEX δεν βοηθά.

Αναφορικά με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι τίθεται ένα τέλος σε μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας, με τη δημιουργία πιο αποτελεσματικών θεσμών για τη βελτίωση της λειτουργικότητας της ΕΕ και τη διεθνή της παρουσία. Στόχος της Ελλάδας, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, είναι να βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών και των αποφάσεων ο ευρωπαίος πολίτης.

Σε ότι αφορά τον ή την Επίτροπο που θα ορίσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρωθυπουργός είπε ότι για το θέμα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή ενώ σε ότι αφορά το χαρτοφυλάκιο που θα του ή της ανατεθεί, σημείωσε πως ακόμη και αν δεν αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του περιβάλλοντος, το περιβάλλον θα παραμείνει κεντρική πολιτική επιλογή της Ελλάδας.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ανοίγονται προοπτικές για περαιτέρω διεύρυνση προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σημειώνοντας ότι πρόθεση της Ελλάδα είναι να ανανεωθεί η δέσμευση της Ευρώπης που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2003 με ένα νέο ορόσημο που θα είναι φιλόδοξο, ρεαλιστικό αλλά και συμβολικό με ημερομηνία το 2014. «Η Ελλάδα είναι ξανά παρούσα με πρωτοβουλίες και δυναμισμό χωρίς όμως να γίνονται εκπτώσεις σε κριτήρια» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Σχετικά, εξάλλου, με το θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της γείτονος Ν. Γκρούεφσκι έκανε καθαρή τη θέση της Ελλάδας, ενώ ξεκαθάρισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια είναι η επίλυση του ζητήματος με το όνομα.

Επανέλαβε ότι η εθνική «κόκκινη» γραμμή είναι η μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η απευθείας και ειλικρινής συζήτηση θέτοντας «ντόμπρα» τα θέματα και τα εθνικά συμφέροντα είναι ο καλύτερος τρόπος για να προβάλλουμε τις θέσεις και τις απαιτήσεις μας με καθαρούς κανόνες

Παπανδρέου: «Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τυφλή δολοφονική βία"

«Τα πρόσφατα τρομοκρατικά κτυπήματα βρίσκουν ενωμένη την ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου. Και πρόσθεσε ότι «είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τυφλή δολοφονική βία, που σημαδεύει απλούς, αλλά και ένστολους πολίτες».

«Όλοι μαζί», τόνισε, «μπορούμε να δώσουμε τέλος σε αυτόν τον κύκλο του αίματος, που υπονομεύει ατομικές και συλλογικές ελευθερίες και ταυτόχρονα βλάπτει την εικόνα της χώρας μας διεθνώς. Απέναντι στη βία», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, «προτάσσουμε περισσότερη δημοκρατία και σεβασμό στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα».

«Για μας», πρόσθεσε, «η ευνομία σημαίνει ότι η πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, που είναι η ζωή, η περιουσία και οι ελευθερίες». Ο πρωθυπουργός εξήρε επίσης την υπεύθυνη, όπως είπε, στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στην οποία απέδωσε ιδιαίτερη σημασία.