Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Έκκληση Μπαν Κι Μουν για πρόοδο στο Κυπριακό

Για αμοιβαίους συμβιβασμούς στο Κυπριακό κάλεσε τους κ.κ Χριστόφια και Ταλάτ ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν κατά τη συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ.

Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρέπει οι δύο πλευρές να επιδείξουν ευελιξία, προκειμένου να σημειωθεί «πραγματική πρόοδος».

Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό και αν είναι ικανοποιημένος με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ανέφερε: «Είμαι αρκετά αισιόδοξος για τις προοπτικές της επίλυσης αυτού του εκκρεμούς, γι' αρκετά χρόνια, κυπριακού προβλήματος. Είμαι ενθαρρυμένος από τη δέσμευση και συνέχιση των διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία των δύο ηγετών, του κ. Χριστόφια και του κ. Ταλάτ, και ο ειδικός μου σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ είναι συνεχώς ενεργός, διευκολύνοντας το διάλογο».

Ο Μπαν Κι Μουν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα στις 4 και 5 Νοεμβρίου, όπου θα κηρύξει την έναρξη του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη. Παράλληλα, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ενώ θα μιλήσει σε ειδική σύνοδο της Βουλής.

Την ίδια ώρα, να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού καλούν την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ 132 μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. Στην επιστολή τους τονίζουν ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως η Τουρκία δεν θα υλοποιήσει ποτέ το όνειρο της ένταξης στην Ε.Ε., όσο οι δυνάμεις της συνεχίζουν να κατέχουν τμήμα της Κύπρου και υπογραμμίζουν ότι για να γίνει αποδεκτή και να αποδειχθεί λειτουργική η λύση στο Κυπριακό, θα πρέπει να προέλθει από τους Κυπρίους και να αφορά τους Κυπρίους.