Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Γρίφος για δυνατούς λύτες η ρευστότητα και οι επιταγές

Λύση στο απαιτητικό… σταυρόλεξο των ακάλυπτων επιταγών επιδιώκει να δώσει η κυβέρνηση, με το υπουργείο Οικονομίας να κινείται προς την κατεύθυνση λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου, προκειμένου να δοθεί η απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση στην αγορά.

Ακάλυπτες επιταγές από τη μία πλευρά και μεταχρονολογημένες από την άλλη προκαλούν ασφυξία στην ήδη πληγείσα από την κρίση αγορά και μειώνουν τη συναλλακτική εμπιστοσύνη, γεγονός που καθιστά αναποτελεσματικό το οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί για την τόνωση της ρευστότητας.

Έτσι, στο κτίριο της Μιχαλακοπούλου προσανατολίζονται στη χρήση πόρων από το ΤΕΜΠΜΕ και από το Ταμείο Αναχρηματοδότησης, το οποίο είναι υπό θέσπιση. Παράλληλα, επιδιώκεται να μειωθεί σταδιακά ο χρόνος εξόφλησης των μεταχρονολογημένων επιταγών, προκειμένου αυτό το αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο να εκλείψει, αλλά χωρίς να πληγεί η κίνηση του ρευστού στην αγορά.

Εγγύηση από το Ταμείο Αναχρηματοδότησης

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομίας καλοβλέπει το ενδεχόμενο παροχής εγγύησης για την κάθε επιταγή από τις τράπεζες. Με άλλα λόγια, οι τράπεζες θα εγγυώνται μέσω του Ταμείου Αναχρηματοδότησης συγκεκριμένο ποσό ή ποσοστό ανά επιταγή και, εφ’ όσον αυτή καταπέσει, ο κάτοχος θα αποζημιώνεται αναλόγως. Η εν λόγω δράση θα ισχύει μόνο για επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα του Ταμείου Αναχρηματοδότησης, το οποίο αντλεί τους πόρους του από τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από το πακέτο στήριξης των τραπεζών και έμειναν αχρησιμοποίητα.

Η εγγύηση από πλευράς τράπεζας θα εκχωρείται στο Ταμείο Αναχρηματοδότησης που αναλαμβάνει στην ουσία ρόλο αντασφαλιστή. Δηλαδή, η τράπεζα θα αποζημιώνει το ποσό που της αναλογεί σε περίπτωση κατάπτωσης της επιταγής, αλλά τη ζημιά θα την γράφει το Ταμείο Αναχρηματοδότησης, όπου η επιταγή έχει εκχωρηθεί. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομίας, η επιταγή ανακτά την αξιοπιστία της ως μέσο πίστωσης και συνακόλουθα συμβάλει στην αποκατάσταση της συναλλακτικής εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, προωθείται η σύσταση Διατραπεζικού Συστήματος Ελέγχου («ΔΙΑΣ»), προκειμένου οι τράπεζες να παρακολουθούν το σύνολο των επιταγών ανά εκδότη, πρόταση στην οποία η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δεν δείχνει να αντιδρά αρνητικά.

Εγγυήσεις μέσω ΤΕΜΠΜΕ

Εξάλλου, αλλάζουν τα κριτήρια χορήγησης εγγυήσεων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, καθώς τα δάνεια σχεδιάζεται να χορηγούνται πλέον με προσκόμιση των τιμολογίων για κεφάλαιο κίνησης.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο τα τιμολόγια να καταχωρούνται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, προκειμένου να μεταφέρονται άμεσα οι πιστώσεις, αλλά και να υπάρχει σαφής και αναλυτική εικόνα των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης της κάθε εντασσόμενης στο ΤΕΜΠΜΕ επιχείρησης.

Όρια στο μέσο χρόνο εξόφλησης

Μέσω των κινήσεων αυτών, το υπουργείο Οικονομίας φιλοδοξεί να πετύχει τη σταδιακή μείωση στο χρόνο εξόφλησης των επιταγών και εν τέλει να εξαλείψει το αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο των μεταχρονολογημένων επιταγών. Η μείωση του χρόνου εξόφλησης, εκτιμούν αρμόδια στελέχη, θα επιτευχθεί μέσω της θέσπισης ποινών ως προς το επιτόκιο ή τη χρέωση εγγύησης.

Αντιθέτως, δεν αποτελεί επιλογή η σύνδεση επικινδυνότητας του πελάτη με την έκδοση μπλοκ επιταγών, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά. Επίσης δεν εξετάζεται και η υποχρεωτική χρήση δίγραμμης επιταγής, μέτρο που θα περιόριζε την πιστωτική επέκταση της αγοράς.