Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον προέτρεψε το Πακιστάν να συμμετάσχει στις συνομιλίες για τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, προειδοποιώντας για την απειλή που συνιστούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες επιδιώκουν να αποκτήσουν τέτοια όπλα.
Η Κλίντον, η οποία έφθασε την Τετάρτη στο Ισλαμαμπάντ για τριήμερη επίσκεψη στο Πακιστάν, επαναβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον έχει «υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης» στον έλεγχο των πακιστανικών αρχών επί του πυρηνικού οπλοστασίου τους. «Όμως είμαστε ανήσυχοι για το θέμα της εξάπλωσης και έχουμε ικανούς λόγους να είμαστε», πρόσθεσε, κάνοντας μία έμμεση αναφορά στον «πατέρα» της πακιστανικής ατομικής βόμβας Αμπντούλ Καντίρ Χαν, ο οποίος βρίσκεται σε δυσμένεια.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Χαν, ο οποίος παραδέχθηκε το 2004 πως μεταβίβασε την τεχνογνωσία του στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Λιβύη, προτού υπαναχωρήσει, συνιστά πάντα έναν «κίνδυνο εξάπλωσης».
«Επιθυμούμε να προτρέψουμε το Πακιστάν να συμμετάσχει μαζί μας στη διάσκεψη για τη μη εξάπλωση που θα διεξαχθεί την προσεχή άνοιξη. Επιθυμούμε να εργασθούν μαζί μας για τη Συνθήκη σχετικά με την απαγόρευση της παραγωγής σχάσιμων υλικών (FMCT)», δήλωσε η Κλίντον στους δημοσιογράφους που τη συνοδεύουν.
Η Κλίντον κάλεσε επίσης τον πακιστανικό στρατό να λάβει υπ’ όψιν την πυρηνική τρομοκρατική απειλή της Αλ Κάιντα. «Γνωρίζουμε πως η Αλ Κάιντα και οι εξτρεμιστές σύμμαχοί της συνεχίζουν να αναζητούν πυρηνικό υλικό και δεν χρειάζονται πολλά για να προκαλέσουν μια πολύ σοβαρή έκρηξη με τρομερές πολιτικές και ψυχολογικές συνέπειες», είπε.
Το Πακιστάν, ντε φάκτο πυρηνική δύναμη από το 1998 έπειτα από ατομικές δοκιμές, δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη της πυρηνικής μη εξάπλωσης.