Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Απάντησε το Ιράν στην ΙΑΕΑ για τη συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις

Το Ιράν παρουσίασε την Πέμπτη τις επίσημες θέσεις του στην ΙΑΕΑ για το προσχέδιο μιας πιθανής συμφωνίας για τα πυρηνικά του καύσιμα είναι το Ιράν, το οποίο δηλώνει ότι είναι ανοιχτό στον εποικοδομητικό διάλογο με τις παγκόσμιες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα.

«Το Ιράν έδωσε την απάντησή του στο σχέδιο συμφωνίας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας», ανέφερε η κρατική τηλεόραση Al Alam, χωρίς να αναφέρει το περιεχόμενο της απάντησης αυτής.

Ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τόνισε ότι Δύση και Ιράν συνεργάζονται για το πυρηνικό πρόγραμμα σε διεθνές επίπεδο.

Το Ιράν δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα πυρηνικά του δικαιώματα, αλλά είναι έτοιμο να συνεργαστεί σε θέματα που αφορούν τα πυρηνικά καύσιμα, τους αντιδραστήρες και την πυρηνική τεχνολογία, δήλωσε ο Μ.Αχμαντινετζάντ.

«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία ανταλλαγής ουρανίου και είμαστε έτοιμοι για συνεργασία, αλλά οι χώρες που εμπλέκονται στη συμφωνία θα πρέπει επίσης να εκληρώσουν τις υποσχέσεις τους», δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ σε ομιλία του στην πόλη Μασάντ που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Πρόσθεσε ότι η προμήθεια πυρηνικών καυσίμων για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης αποτελεί μία ευκαιρία για το Ιράν να εκτιμήσει «την εντιμότητα» των μεγάλων δυνάμεων και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Ο Αχμαντινετζάντ δεν αποκάλυψε εάν θα δεχθεί οριστικά το διεθνές σχέδιο συμφωνίας όπως αυτό προτάθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βιέννη, σύμφωνα όμως με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, η Τεχεράνη θα αποδεχθεί το πλαίσιο της συμφωνίας, αλλά θα απαιτήσει και κάποιες τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Javan, το Ιράν θα ζητήσει δύο βασικές αλλαγές στο διεθνές σχέδιο συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής αποστολής του ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου στο εξωτερικό.

Η εφημερίδα γράφει επίσης, χωρίς να αναφέρει πηγή, ότι η Τεχεράνη επιθυμεί ταυτόχρονη ανταλλαγή, δηλαδή να λάβει καύσιμα για τον πυρηνικό αντιδραστήρα στην Τεχεράνη, την ίδια στιγμή που θα αποστείλει εκτός χώρας το ελαφρώς εμπλουτισμένο ουράνιο.

Εν τω μεταξύ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ιρανός διαπραγματευτής, Σάεντ Τζαλίλι με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα, χτες, Τετάρτη, τόνισε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη για εποικοδομητικό διάλογο με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Ο Σολάνα και ο Τζαλίλι μίλησαν την Τετάρτη, μία ημέρα πριν το Ιράν παρουσιάσει τις επίσημες θέσεις της Τεχεράνης στην ΙΑΕΑ για το προσχέδιο μιας πιθανής συμφωνίας για τα πυρηνικά της καύσιμα.

«Ανεπαρκές το σχέδιο»

Το Ισραήλ δήλωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας για τον εμπλουτισμό ουρανίου, το μόνο που θα κάνει είναι να καθυστερήσει κατά ένα χρόνο την πρόοδο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ είπε ότι η αρνητική πλευρά της συμφωνίας είναι ότι δίνει διεθνή αναγνώριση στον εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν.

«Αν η συμφωνία εφαρμοστεί, θα καθυστερήσει (τους Ιρανούς) ένα χρόνο. Ωστόσο, εδώ υπάρχει ένα μειονέκτημα. Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία αναγνωρίζουν πως το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο και το βοηθούν με τη συμφωνία τους, εμπλουτίζοντας αυτοί ουράνιο για ειρηνική χρήση», είπε ο Μπαράκ.

«Είναι σημαντικό να εμμείνουν στον τερματισμό του εμπλουτισμού ουρανίου», τόνισε μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο.