Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Αιματηρές μάχες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Ένοπλοι χωρικοί σκότωσαν τουλάχιστον 47 αστυνομικούς που προσπάθησαν να επέμβουν σε εθνοτικές συγκρούσεις στο βόρειο τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ), όπως μετέδωσε την Παρασκευή υποστηριζόμενος από τα Ηνωμένα Έθνη ραδιοσταθμός.

Άγνωστος αριθμός αμάχων σκοτώθηκε επίσης στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στο χωριό Ντόνγκο κοντά στα σύνορα με την Δημοκρατία του Κονγκό νωρίς την Πέμπτη, όπως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός «Οkapi», επικαλούμενος δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων.

Κάτοικοι από γειτονικά χωριά που εκπροσωπούν δύο διαφορετικές εθνοτικές ομάδες έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις τους τελευταίους μήνες σχετικά με τα δικαιώματα αλιείας.

Οι αρχές στην πρωτεύουσα Κινσάσα ανέφεραν ότι γνώριζαν για τις συγκρούσεις, αλλά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των αστυνομικών και των αμάχων που σκοτώθηκαν. «Γνωρίζουμε για τις συγκρούσεις, στις οποίες χρησιμοποιούνται μαχαίρια και κυνηγητικά όπλα, αλλά προς το παρόν δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι οι νεκροί. Οι αστυνομικοί εστάλησαν για να αποκαταστήσουν την τάξη και δεν γνωρίζω γιατί δέχθηκαν επίθεση», τόνισε προς το πρακτορείο Reuters ο υπουργός Πληροφοριών Λαμπέρτ Μέντε.

Στην ΛΔΚ βρίσκεται η μεγαλύτερη ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών με περίπου 18.000 στρατιώτες, αλλά το 90% της δύναμης είναι ανεπτυγμένο στο ανατολικό τμήμα και δεν υπάρχουν άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή, όπου σημειώθηκαν οι συγκρούσεις.