Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Καμία λεπτομέρεια για το νέο εργοστάσιο του Ιράν

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ που επισκέφθηκαν το νέο πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν δήλωσε πως η αντιπροσωπεία είχε ένα καλό ταξίδι, αλλά απέφυγε να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Το εργοστάσιο, την ύπαρξη του οποίου αποκάλυψε τον περασμένο μήνα το Ιράν, αναζωπύρωσε τους φόβους της Δύσης για ένα μυστικό ιρανικό πρόγραμμα κατασκευής ατομικών όπλων. Η Τεχεράνη όμως επιμένει πως το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι αποκλειστικά για την παραγωγή ενέργειας.

«Είχαμε ένα καλό ταξίδι», τόνισε ο Χέρμαν Νάκερτς φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Βιέννης με τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας.

«Επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο εμπλουτισμού Φόρντο. Τώρα θα αναλύσουμε τα στοιχεία και ο γενικός διευθυντής (της ΙΑΕΑ) θα παρουσιάσει την έκθεση», διευκρίνισε ο Νάκερτς μετά από την τετραήμερη επίσκεψή του στο Ιράν.

Ο ίδιος δεν ανέφερε εάν η ομάδα των ειδικών ανακάλυψε κάτι παράξενο ή αν έλεγξε όλο το εργοστάσιο, που βρίσκεται μέσα σε ένα βουνό, περίπου 160 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης.

Το Ιράν αποκάλυψε την ύπαρξη του εργοστασίου αυτού στις 21 Σεπτεμβρίου, επισημαίνοντας ότι έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίζει ουράνιο μόνο σε ποσοστό 5%, το οποίο είναι κατάλληλο για την παραγωγή καυσίμων.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα έκθεση του για το Ιράν στα μέσα Νοεμβρίου.