Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Διαδηλώσεις στην Αυστρία για δωρεάν παιδεία

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στη Βιέννη και άλλες πόλεις της Αυστρίας την Τετάρτη, απαιτώντας δωρεάν παιδεία και καλύτερες συνθήκες στα πανεπιστήμια.

Επίσης, οι διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης δημοσίευσαν ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση, καλώντας την να διατηρήσει τον ελεύθερο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης παιδείας στη χώρα και να διαθέσει περισσότερα κονδύλια γι' αυτήν.

Οι κινητοποιήσεις αποτέλεσαν αντίδραση στους σχεδιασμούς του υπουργείου Επιστημών για την επανεισαγωγή διδάκτρων και την επιβολή περιορισμών στην πρόσβαση στα πανεπιστήμια.

Πέρα από τους αρκετές χιλιάδες νέους που συμμετείχαν στην διαδήλωση στην Βιέννη, κινητοποιήσεις σημειώθηκαν επίσης στο Ζάλτσμπουργκ, το Γκρατς, το Κλάγκενφουρτ και το Λιντς.

Οι φοιτητές, οι οποίοι και έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου της Βιέννης τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι περιμένουν να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Επιστημών Johannes Hahn. «Το πρόγραμμά μας είναι ευέλικτο, διότι δε θα φύγουμε», ανέφερε η επιστολή τους. Ο Hahn από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τους ηγέτες των φοιτητών αργότερα την Πέμπτη.

Μετά την κατάργηση των διδάκτρων την περασμένη χρονιά, ο αριθμός των Αυστριακών και των Γερμανών φοιτητών που ενεγράφησαν στις σχολές της χώρας σημείωσε αλματώδη αύξηση. Με εξαίρεση μερικά εκπαιδευτικά πεδία όπως αυτό της ιατρικής, δεν υπάρχουν εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια της Αυστρίας.

Την Τρίτη, ο κυβέρνηση ονόμασε το Johannes Hahn υποψήφιο για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.