Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Νεκρός ένας 53χρονος καταζητούμενος στις ΗΠΑ

Ο 53χρονος Luqman Abdullah, που οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών καταζητούσαν ως ηγετικό στέλεχος ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης που κήρυττε την αντικυβερνητική βία στους κυρίως αφροαμερικανούς πιστούς της, σκοτώθηκε στην διάρκεια εφόδου του FBI κοντά στο Ντιτρόιτ.

Το FBI ανέφερε ότι χρησιμοποίησε «ειδικά μέτρα» για να εξασφαλίσει την ασφαλή σύλληψη 11 ανδρών που κατηγορούνταν για την διοίκηση μιας «συμμορίας» στο Ντιτρόιτ και ήταν «γνωστό» ότι «κήρυτταν τη χρήση βίας εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου».

Ο Λακμάν Αμπντάλα αρνήθηκε να παραδοθεί κι άρχισε να πυροβολεί όταν οι άνδρες της ομοσπονδιακής υπηρεσίας επιχείρησαν να καταλάβουν εξ εφόδου αποθήκη στην πόλη Dearborn του Μίσιγκαν.

Ο Αμπντάλα σκοτώθηκε στην επακόλουθη ανταλλαγή πυρών, πάντως ουδείς άλλος τραυματίστηκε, σύμφωνα με δηλώσεις μιας εκπροσώπου του FBI.

Ο Αμπντάλα φέρεται, σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ, να ήταν «ηγετικό στέλεχος μιας εθνικής εμβέλειας ριζοσπαστικής φονταμενταλιστικής Σουνιτικής οργάνωσης που αποτελείτο κατά κύριο λόγο από αφροαμερικανούς, ορισμένοι από τους οποίους προσηλυτίστηκαν στο Ισλάμ ενώ εξέτιναν ποινές σε διάφορες φυλακές». Η οργάνωση έχει γίνει γνωστή ως Ummah («Αδελφότητα»).

Στόχος της οργάνωσης είναι να «εγκαθιδρύσει ένα χωριστό ανεξάρτητο ισλαμικό κράτος εντός των ΗΠΑ, που θα κυβερνά ο πνευματικός ηγέτης της οργάνωσης», ο Jamil Abdullah al-Amin, γνωστός και ως H. Rap Brown, πρώην μέλος της οργάνωσης Μαύροι Πάνθηρες, που εκτίει ποινή φυλάκισης για τις δολοφονίες δυο αστυνομικών.

Ο Αμπντάλα φέρεται να «εκπαίδευε» τα μέλη της οργάνωσης για «αντικυβερνητική δράση». Τρεις από τους άνδρες που ήθελαν να συλλάβουν οι πράκτορες του FBI διαφεύγουν.