Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Γαλλικό δικαστήριο απέρριψε την αγωγή που έγινε εναντίον των προέδρων χωρών της Αφρικής

Το Εφετείο του Παρισιού απέρριψε την αγωγή της διεθνούς οργάνωσης Transparency International κατά των προέδρων των τριών αφρικανικών χωρών: της Γκαμπόν, Δημοκρατία του Κονγκό και την Ισημερινή Γουινέα.

Οι τρείς ηγέτες είχαν κατηγορηθεί ότι είχαν καταχραστεί την κρατική περιουσία των χωρών τους για προσωπικούς σκοπούς.

Οι τρείς ηγέτες ήταν ο πρόεδρος Denis Sassou-Nguesso (Κονγκό), απεβίωσε πρόσφατα, ο Ondimba Omar Bongo (Γκαμπόν) και ο Teodoro Obiang Mbasogo (Ισημερινή Γουινέα).

Σύμφωνα με αυτές τις οργανώσεις που έκαναν την αγωγή, οι πρόεδροι των τριών αφρικανικών κρατών και των μελών των οικογενειών τους, δαπανούσαν δημόσια κεφάλαια για να αγοράσουν στη Γαλλία σπίτια, ακριβά αυτοκίνητα και άλλα είδη πολυτελείας.

Έγινε έλεγχος των δημοσιονομικών εγγράφων και των φορολογικών δηλώσεων των προέδρων, και οι ενάγοντες της Αφρικής και οι συνάδελφοί τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μισθοί που οι αρχηγοί κρατών λάμβαναν επισήμως δεν τους επέτρεπε να κάνουν τέτοιες ακριβές αγορές.

Το δικαστήριο στο Παρίσι απέρριψε την αγωγή για τους τρεις προέδρους και τις οικογένειές τους, με βάση το γεγονός ότι οι δημόσιοι οργανισμοί δεν έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν ποτε αγωγή κατά του επικεφαλής του κράτους.