Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Εγκαίνια Πανεπιστημιακών Τμημάτων Παιδογκολογίας και Μεσογειακής Αναιμίας

Τα εγκαίνια των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Παιδογκολογίας και Μεσογειακής Αναιμίας του Ιπποκρατείου νοσοκομείου, που ανακαινίστηκαν και εξοπλίστηκαν με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», τέλεσε στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος στη συνέχεια ξεναγήθηκε στις νέες εγκαταστάσεις.

Ο διοικητής του Ιπποκρατείου, Παναγιώτης Παντελιάδης στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων, επισήμανε ότι η αντιμετώπιση του ανθρώπινου πόνου αποτελεί υπόσχεση όλων, ενώ παράλληλα τόνισε ότι υπάρχει βούληση για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και εύρεση λύσεων στα υφιστάμενα προβλήματα. Στη συνέχεια, ανέγνωσε χαιρετισμό της υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φώφης Γεννηματά, στον οποίο μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για την αναγέννηση του ΕΣΥ, τον μακροχρόνιο σχεδιασμό και το νοικοκύρεμά του.

Ο διευθυντής της Παιδογκολογικής Κλινικής, Δημήτριος Κολιούσκας, ανέφερε ότι στο Παιδογκολογικό Τμήμα, του οποίο το εμβαδόν, μετά την πλήρη ανακαίνιση και αναδιαμόρφωσή του αυξήθηκε από 400 σε 600 τ.μ., διαθέτει πλέον 19 κλίνες, ενώ έχουν δημιουργηθεί βοηθητικοί χώροι, χώροι για ιατρούς και νοσηλεύτριες, χώρος σχολείου, χώρος παιχνιδιών, χώρος συνεντεύξεων, χώρος γονέων, και εγκαθίσταται σύστημα φιλτραρίσματος του κλιματιζόμενου αέρα του Τμήματος, για καλύτερη προφύλαξη από τις λοιμώξεις.

Μιλώντας εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων Παιδιών Πασχόντων από Κακοήθη Νοσήματα «Λάμψη» ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ανέφερε ότι χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» σήμερα έγινε πραγματικότητα ένα όνειρο 22 χρόνων και απηύθυνε έκκληση στις Αρχές για αύξηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Τέλος, ο εκτελεστικός διευθυντής του γραφείου Αθηνών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Επαμεινώνδας Φαρμάκης, ευχαρίστησε τη διοίκηση του Ιπποκρατείου, καθώς και του προσωπικού, χάρη στη συνεργασία των οποίων ολοκληρώθηκε το έργο της ανακαίνισης και αναδιαμόρφωσης μετά από τρία χρόνια.

Το Παιδογκολογικό Τμήμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1990, είναι το μοναδικό ανεξάρτητο Τμήμα του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι αυτοτελές, αφού δεν αποτελεί μέρος άλλης κλινικής, έχει δική του διεύθυνση, ιατρικό/νοσηλευτικό και τεχνολογικό προσωπικό και αποκλειστικά δικό του έργο. Το στελεχώνουν 5 ιατροί και 12 νοσηλεύτριες, νοσηλεύοντας 40-50 νέες περιπτώσεις παιδιατρικών κακοηθειών ετησίως, ενώ παρακολουθεί γύρω στα 800-1.000 παιδιά στα εξωτερικά ιατρεία του. Επίσης, εντός του Τμήματος λειτουργεί ειδικό Σχολείο και νηπιαγωγείο για τα νοσηλευόμενα παιδιά, με διορισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Το Τμήμα συντονίζει επίσης εκτός της χημειοθεραπείας, την περαιτέρω θεραπεία των παιδιών με λευχαιμίες και συμπαγείς όγκους, είτε αυτή είναι ακτινοθεραπεία, είτε εγχείρηση, είτε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Το ποσοστό πλήρους ιάσεως των ασθενών σε πανελλήνιο επίπεδο και σε επίπεδο Τμήματος είναι πολύ ενθαρρυντικό, καθώς το 70% των νοσηλευόμενων παιδιών με καρκίνο αναρρώνουν πλήρως.

Το Παιδογκολογικό Τμήμα καλύπτει όλη τη Μακεδονία, ενώ εισαγωγές γίνονται και από τη Θράκη, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο, καθώς και από τα Νησιά του Βορείου Αιγαίου και τις Βόρειες Σποράδες.

Η μονάδα της Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου, λειτουργεί εδώ και 23 χρόνια και έχει να επιδείξει αξιόλογο επιστημονικό και κοινωνικό έργο. Από τις 12 Ιανουαρίου 2009, μετεγκαταστάθηκε στον 2ο όροφο του νέου κτιρίου Αιμοδοσίας. Είναι η μοναδική μονάδα στη Βόρεια Ελλάδα στο είδος της, καθώς παρακολουθεί τους ασθενείς από τη βρεφική τους ηλικία και καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους. Καλύπτει όχι μόνο τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τη Θεσσαλία, με 4 θαλάμους ασθενών (με 11 κλίνες και εννέα αυτόματες πολυθρόνες/κρεβάτια), ένα εξεταστήριο για τα έκτακτα αιματολογικά περιστατικά, 3 γραφεία και βοηθητικούς χώρους, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Τη μονάδα στελεχώνουν 4 γιατροί και 5 νοσηλεύτριες, που υποδέχονται τόσο τους ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις αίματος συστηματικά, όσο και εκείνους που πρέπει να εξεταστούν στα εξωτερικά ιατρεία (σύνδρομα θαλασσαιμικά).