Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Δύσκολες ώρες για τη ρουμανική κυβέρνηση

Τον διορισμό μόνο δύο υπουργών που προτάθηκαν από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Λουτσιάν Κροϊτόρου ενέκριναν οι Επιτροπές της Ρουμανικής Βουλής. Ως εκ τούτου, οι πιθανότητες η νέα κυβέρνηση να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα είναι περιορισμένες.

Ο προτεινόμενος για υπουργός Εξωτερικών, Μπόγκνταν Αουρέσκου, ο οποίος επιδοκιμάστηκε για την επιτυχία του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην προσφυγή κατά της Ουκρανίας και ο προτεινόμενος για υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Τουρισμού, Βασίλε Μπλάγκα πέρασαν επιτυχώς τη διαδικασία εξέτασης από Επιτροπές της Βουλής. Ωστόσο, κρίνεται απίθανο να συμβεί το ίδιο και με τους υπόλοιπους 12 υπουργούς.

Παρ’ ότι η ψήφος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός είναι απίθανο να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, με δεδομένο ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) και η Δημοκρατική Ένωση Ούγγρων (UDMR), καθώς και οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων φαίνεται πως δεν θα τον στηρίξουν.

Από την πλευρά τους, αναλυτές προβλέπουν ότι η χώρα θα έχει νέα κυβέρνηση, μόνο μετά από τις προεδρικές εκλογές. Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου ενώ ο β' γύρος στις 6 Δεκεμβρίου.