Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Έγκλημα στο Νιέφσκι Εξπρές

Ως την πλέον αιματηρή τρομοκρατική επίθεση των τελευταίων 5 χρόνων στη Ρωσία-εκτός της περιφέρειας Βορείου Καυκάσου-χαρακτηρίζουν Ρώσοι αξιωματούχοι τον εκτροχιασμό του «Νιέφσκι Εξπρές», καθώς στις ράγες εντοπίστηκαν υπολείμματα αυτοσχέδιας βόμβας. Η χώρα έχει βυθισθεί στο πένθος και όλοι αναρωτιούνται εάν πρόκειται για την αρχή ενός νέου κύκλου βίας.

O απολογισμός από τον εκτροχιασμό του τρένου που συνδέει τη Μόσχα με την Αγία Πετρούπολη, την Παρασκευή το βράδυ, είναι μέχρι στιγμής 25 νεκροί, 85 τραυματίες - εκ των οποίων 21 σε σοβαρή κατάσταση-, ενώ αγνοούνται 26. Κάτω από την αμαξοστοιχία εξερράγη αυτοσχέδια βόμβα ισχύος αντίστοιχης με 8 κιλά ΤΝΤ, προκαλώντας κρατήρα βάθους 2 μέτρων στις ράγες εκτροχιάζοντας τα 3 τελευταία βαγόνια σχεδόν στο μέσο της διαδρομής.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα όλο το Σαββατοκύριακο ματαίωσαν τα ψυχαγωγικά τους προγράμματα και σε όλους τους χθεσινούς ποδοσφαιρικούς αγώνες τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Σκηνές θρήνου εκτυλίχθηκαν στα νεκροτομεία καθώς συγγενείς κλήθηκαν να αναγνωρίσουν τα θύματα.

Το υψηλής ταχύτητας τρένο που συνδέει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας το προτιμούν συνήθως εύποροι τεχνοκράτες. Μεταξύ των νεκρών, ένας πρώην γερουσιαστής και ένας ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Στις αρχές της δεκαετίας στη Ρωσία ξέσπασε κύμα βομβιστικών επιθέσεων, καθώς φανατικοί μουσουλμάνοι από την Τσετσενία χτυπούσαν τρένα και δημόσιους χώρους εντός και εκτός Μόσχας. Όμως στη συνέχεια τα πράγματα ηρέμησαν. Ωστόσο το 2007 βόμβα μικρής ισχύος εξερράγη στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή τραυματίζοντας 27 ανθρώπους και οι αρχές τότε συνέλαβαν δύο Ινγκουσετίους, θεώρησαν όμως ότι πίσω από την επίθεση κρυβόταν ο Πάβελ Κοσολάποφ, συνεργάτης του αρχηγού των Τσετσένων ανταρτών Σαμίλ Μπασάγιεφ, ο οποίος είχε σκοτωθεί έναν χρόνο νωρίτερα.


Φοβούνται νέο κύμα επιθέσεων ισλαμιστών σε μεγάλες πόλεις

Μπορούν οι ισλαμιστές να πραγματοποιήσουν τέτοια επίθεση;

Οι ένοπλες ομάδες του Βόρειου Καυκάσου είναι ικανές για τέτοιου είδους επιθέσεις.

Όμως η απόσταση από τον Βόρειο Καύκασο και η περιπλοκότητα της κατασκευής βόμβας προκειμένου να εκτροχιαστεί τρένο υψηλής ταχύτητας κάνουν το «Νιέφσκι Εξπρές» ασυνήθιστο στόχο γι΄ αυτές τις ομάδες, που στο παρελθόν προτιμούσαν επιθέσεις αυτοκτονίας. Από την άλλη, ένα τρένο που την Παρασκευή το βράδυ μεταφέρει κυρίως επιχειρηματίες και κυβερνητικούς αξιωματούχους μπορεί να προσφέρει σε ισλαμιστικές ομάδες την προβολή που επιζητούν. Όμως, ακόμα και εάν μια ισλαμιστική οργάνωση αναλάβει την ευθύνη, δεν είναι σίγουρο ότι είναι υπεύθυνη.

Οι Τσετσένοι αντάρτες ανέλαβαν την ευθύνη τον περασμένο Αύγουστο για την καταστροφή ενός φράγματος στη Σιβηρία που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 75 ανθρώπων, όμως οι ειδικοί θεωρούν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Είναι η αρχή ενός νέου κύκλου αίματος;

Οι τελευταίες μεγάλες επιθέσεις στην καρδιά της Ρωσίας έγιναν το 2004 με μια σειρά βομβιστών καμικάζι που είχαν ως στόχο αεροπλάνα και σταθμούς μετρό στη Μόσχα. Βίαια περιστατικά στην Τσετσενία και την Ινγκουσετία φέτος έκαναν κάποιους αναλυτές να προβλέψουν ένα νέο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στην πρωτεύουσα. Τον Σεπτέμβριο ρωσικά ΜΜΕ έγραψαν για συλλήψεις βομβιστών που προετοίμαζαν επίθεση στη Μόσχα.

Τι σημαίνει αυτή η επίθεση για τη Ρωσία;

Ένα νέο κύμα επιθέσεων ισλαμιστών εναντίον στόχων στη Μόσχα και άλλες μεγάλες πόλεις θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες, προκαλώντας φόβους για πολιτική αστάθεια αλλά και υπονομεύοντας τη ρωσική οικονομία, τις χρηματαγορές και το νόμισμά της. Ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν επαίρεται για το ότι ήλεγξε το θέμα των Τσετσένων όταν ήταν πρόεδρος και ένα νέο κύμα επιθέσεων θα υπονομεύσει τη θέση του. Μια σειρά προβεβλημένων επιθέσεων θα εξαναγκάσει την κυβέρνηση να αρχίσει καινούργιες στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Καύκασο, αυξάνοντας την ένταση σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή.