Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Στην Ινδία για ανταλλαγή πληροφοριών ομάδα του FBI

Στην Ινδία, για ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με δύο άνδρες που συνελήφθησαν στο Σικάγο τον Οκτώβριο, για την εμπλοκή τους στις επθέσεις της Βομβάης, θα μεταβούν αξιωματούχοι του αμερικανικού FBI, σύμφωνα με τον ινδικό τύπο.

Σύμφωνα με τις ινδικές αρχές, οι Ντέιβιντ Χίντλεϊ και Ταχαούρ Χουσάιν Ράνα που έχουν προφυλακιστεί στις ΗΠΑ, έχουν σχέσεις με την εξτρεμιστική μουσουλμανική οργάνωση Λασκάρ-ι-Τάιμπα η οποία έχει τη βάση της στο Πακιστάν και κατηγορείται από το Νέο Δελχί και την Ουάσινγκτον για τις επιθέσεις στη Μουμπάι, το Νοέμβριο του 2008, με 166 νεκρούς.

Σύμφωνα με τον Ινδό Μ.Κ. Ναραγιανάν, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα The Indian Express, ο πρόεδρος Ομπάμα παρακολουθεί με προσοχή το θέμα και «υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του FBI θα ταξιδέψουν την προσεχή εβδομάδα στο Νέο Δελχί για να ανταλλάξουν μαζί μας τα στοιχεία που έχουν συλλέξει».

Ο Χίντλεϊ, Αμερικανός πακιστανικής καταγωγής και ο Ράνα, Καναδός, επίσης πακιστανικής καταγωγής, θεωρούνται ύποπτοι ότι προετοίμαζαν επιθέσεις στην Ινδία και τη Δανία.

Σύμφωνα με τον ινδικό Τύπο, ο Χίντλεϊ που συνδεόταν φιλικά με προσωπικότητες του Μπόλιγουντ, του ινδικού κινηματογράφου, ετοίμαζε επιθέσεις εναντίον δύο ακριβών ιδιωτικών σχολείων και μιας στρατιωτικής σχολής στην Ινδία.

Οι Ινδοί ερευνητές που έχουν ήδη μεταβεί στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της υπόθεσης, δεν έχουν ακόμη ανακρίνει τους δύο ύποπτους.