Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο τουρισμός της Αθήνας

Xρονιά «ελεύθερης πτώσης» για τον ελληνικό τουρισμό ήταν το 2009 καθώς στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου τα έσοδα των ξενοδοχείων της Αττικής εμφάνισαν μείωση κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008 και ήταν τα χαμηλότερα της τελευταίας τετραετίας. Και αυτό παρά τη μείωση των τιμών στα ξενοδοχεία της Αθήνας, η οποία πάντως περιορίστηκε –κατά μέσο όρο– σε μονοψήφιο νούμερο, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που παρουσιάστηκαν στην 40ή Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας - Αττικής.

«Η κατάσταση –τόνισε ο πρόεδρος της ΕΞΑ-Α Γιάννης Ρέτσος– παραμένει ασταθής και οι προοπτικές για το 2010 είναι από αρνητικές έως και μέτριες. Είναι, δε, σχήμα οξύμωρο να ζητάμε “προχωρημένες” στρατηγικές μάρκετινγκ και προβολής των προορισμών, υπό τη …σκιά των χρεών του ΕΟΤ, που δεν έχουν ακόμα τακτοποιηθεί και διασύρουν τη χώρα διεθνώς».

Οι ξενοδόχοι σημειώνουν ότι το 2010 αναμένεται να είναι γεμάτο προκλήσεις για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να λάβει δύσκολες αποφάσεις για τον τουρισμό, χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση. Ως «κατεπείγουσα» εκτιμάται και η συστράτευση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων σε συντονισμένες δράσεις για την άμεση ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, του «brand name» του προορισμού και θεματικών υποπροϊόντων (όπως του συνεδριακού και «city break» τουρισμού και της κρουαζιέρας).