Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις τράπεζες

Τη στήριξή της στα εγχώρια και ξένα πιστωτικά ιδρύματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προσφέρει η κεντρική τράπεζα της χώρας, η οποία «χαλάρωσε» την παροχή ρευστότητας στους πιστωτές, εν μέσω φόβων για τις πιθανές παρενέργειες που θα έχουν οι εξελίξεις στην Dubai World.

Όπως ανακοίνωσε χθες η κεντρική τράπεζα των Η.Α.Ε., οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται κεφάλαια από τη ρυθμιστική αρχή με επιτόκιο υψηλότερο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από το τρίμηνο επιτόκιο αναφοράς. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να διασφαλίσει τη λειτουργία των τοπικών αγορών και την πρόσβαση των τραπεζών σε ρευστότητα.

Την περασμένη εβδομάδα, το επενδυτικό όχημα του Ντουμπάι ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής των χρεών του, οδηγώντας σε κατακόρυφη πτώση της διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Στην αγορά, κερδίζει συνεχώς έδαφος η άποψη ότι η ομολογιακή έκδοση ύψους 4 δισ. δολαρίων που έχει εκδώσει η Nakheel, η εταιρεία ακινήτων της Dubai World, και η οποία λήγει σε δύο εβδομάδες θα πληρωθεί στην επόμενη φάση του πακέτου διάσωσης που ενδεχομένως ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

Ο Πίτερ Σαντς, διευθύνων σύμβουλος της Standard Chartered Bank, η οποία έχει εκταμιεύσει δάνεια δισεκατομμυρίων λιρών στα κράτη του Κόλπου σχολίασε ότι τα ΗΑΕ ενέργησαν «αποφασιστικά και ρεαλιστικά».

«Η στήριξη που παρέχουν στο τραπεζικό σύστημα θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς και των καταναλωτών στην οικονομία. Είμαστε βέβαιοι ότι το Ντουμπάι και τα ΗΑΕ θα συνεργαστούν πάνω σε αυτά τα ζητήματα και θα παραμείνουν ένα δυναμικό και ζωηρό μέρος του κόσμου», επισήμανε.

Με σημαντικές απώλειες άνοιξαν σήμερα τα χρηματιστήρια του Ντουμπάι και του Άμπου Ντάμπι, κατά την πρώτη συνεδρίαση μετά την κρίση που ξέσπασε στο εμιράτο. Στα πρώτα 30 λεπτά των συναλλαγών, ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Ντουμπάι υποχώρησε κατά 6,90%, ενώ ο αντίστοιχος του Άμπου Ντάμπι σημείωσε πτώση 7,62%.

Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό των δύο χρηματιστηρίων, οι συναλλαγές διακόπτονται σε περίπτωση που η πτώση ξεπεράσει το 10%.