Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Διαδήλωση στο Μπιλμπάο με αίτημα την άμεση απελευθέρωση 34 νεαρών που κατηγορούνται ως υποστηρικτές της ETA

Χιλιάδες Βάσκοι διαδήλωσαν ειρηνικά χθες Σάββατο στο Μπιλμπάο, απαιτώντας την απελευθέρωση 34 μελών μιας νεολαιίστικης οργάνωσης την οποία η αστυνομία θεωρεί συνδεδεμένη με την αυτονομιστική οργάνωση ETA.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης της Χώρας των Βάσκων, στο βόρειο τμήμα της Ισπανικής επικράτειας. Η πορεία ήταν ειρηνική, σύμφωνα με την αστυνομία. Ακούστηκαν συνθήματα υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης των 34 συλληφθέντων και υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, αυτονομιστές έκαψαν ένα λεωφορείο και έβαλαν φωτιά σε σταθμό του υπογείου στην περιοχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις.

Την Τρίτη, η Ισπανική αστυνομία εξαπέλυσε μαζικές επιδρομές σε διάφορες βασκικές πόλεις αλλά και στην επαρχία Ναβάρα, συλλαμβάνοντας 34 νέους που κατηγορούνται ότι είναι μέλη της Segi, οργάνωσης νεολαίας η οποία θεωρείται προσκείμενη στην ETA.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι η οργάνωση στρατολογεί μέλη για το στρατιωτικό βραχίονα της ETA, οργάνωσης που οι αρχές της Ισπανίας θεωρούν τρομοκρατική. Σε βάρος των 31 από τους συλληφθέντες σχηματίζεται δικογραφία για την παροχή υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.