Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Παράνομη την "αλλαγή καθεστώτος" στο Ιράκ χαρακτήρισε κορυφαίος νομικός σύμβουλος της Βρετανικής κυβέρνησης

Ο κορυφαίος νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Μπλερ είχε χαρακτηρίσει "παράνομη", το 2002, την "αλλαγή καθεστώτος" στο Ιράκ, αλλά αναγκάστηκε να υποστηρίξει δημοσίως το αντίθετο τον Μάρτιο του 2003.

Ο κορυφαίος νομικός σύμβουλος της Βρετανικής κυβέρνησης είχε πληροφορήσει τον τότε πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ το 2002 ότι η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, γράφει σήμερα η Mail on Sunday.

Ο Πίτερ Γκόλντσμιθ, ο κορυφαίος νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης και του στέμματος, έγραψε στον Μπλερ οκτώ μήνες πριν την έναρξη της εισβολής στο Ιράκ το 2003 υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά ο πρωθυπουργός αγνόησε τη γνώμη του, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η επιστολή Γκόλντσμιθ συμπεριλαμβάνεται στα στοιχεία που εξετάζονται σε μια εν εξελίξει έρευνα επιτροπής για την ανάμιξη της Βρετανίας στον πόλεμο και ο Μπλερ αναμένεται να αντιμετωπίσει ερωτήματα για το θέμα το 2010.

Ο Τζέρεμι Γκρίνστοκ, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, είπε στην επιτροπή ότι η εισβολή ήταν "αμφισβητούμενης νομιμότητας".

Σύμφωνα με την Μέιλ ον Σάντεϊ, ο Γκόλντσμιθ "φιμώθηκε" μετά την προσπάθειά του να αποτρέψει τον Μπλερ να συναινέσει στη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο.

Ο Γκόλντσμιθ έγραψε την επιστολή έξι ημέρες μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής την 23η Ιουλίου 2002, όταν οι υπουργοί είχαν ενημερωθεί μυστικά ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα επιδίωκαν "αλλαγή καθεστώτος" στο Ιράκ. Ο Γκόλντσμιθ, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, διαφώνησε έντονα και την 29η Ιουλίου έγραψε στον Μπλερ -στενό προσωπικό του φίλο- σε μια κόλα χαρτί.

Τόνισε ότι ο πόλεμος δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί απλώς και μόνο για την "αλλαγή καθεστώτος". Και εξήγησε ότι αν και η χάρτα του ΟΗΕ επιτρέπει "τη στρατιωτική επέμβαση στη βάση της αυτοάμυνας", αυτό δεν ίσχυε στην περίπτωση της Βρετανίας, διότι δεν αντιμετώπιζε καμιά απειλή από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Ολοκλήρωσε την επιστολή σημειώνοντας ότι "η κατάσταση ενδέχεται να άλλαζε", αλλά στην πραγματικότητα, αυτό δε συνέβη ποτέ, γράφει η Μέιλ.

Φίλος του Γκόλντσμιθ, που η εφημερίδα δεν κατονομάζει, είπε ότι ο Μπλερ έγινε "έξαλλος" όταν έλαβε την επιστολή, διότι κατέρριπτε την επιχειρηματολογία του υπέρ της Βρετανικής συμμετοχής στον πόλεμο. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Γκόλντσμιθ δέχθηκε τέτοιες πιέσεις από το στενό κύκλο του Μπλερ που απείλησε να παραιτηθεί, ενώ έχασε βάρος. "Ήταν ένας έντιμος άνθρωπος που υπέστη μια τρομακτική εμπειρία", ανέφερε η πηγή αυτή. Τελικά ο Γκόλντσμιθ εξαναγκάστηκε να γράψει ένα κείμενο που τεκμηρίωνε νομικά την "ανάγκη" να πάει η Βρετανία στον πόλεμο, μερικές ημέρες πριν την έναρξή του, τον Μάρτιο του 2003 - μια σύντομη και προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση.