Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Τυπική διαδικασία οι εκλογές στην Ισημερινή Γουινέα

Ο πρόεδρος της Ισημερινής Γουινέας Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκουέμα αναμένεται να εξασφαλίσει μια ακόμα επταετή θητεία ως αρχηγός του κράτους στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα της κεντρικής Αφρικής στις σημερινές προεδρικές εκλογές, οι οποίες όμως καταγγέλλονται ως εντελώς αναξιόπιστες από τους επικριτές του.

Ο 67χρονος Ομπιάνγκ βρίσκεται στην εξουσία μετά το αιματηρό πραξικόπημα του 1979, όταν ανέτρεψε το θείο του, και αναλυτές λένε ότι τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας μπορεί να του δώσουν ποσοστό ακόμα υψηλότερο κι από εκείνο του 2002, όταν υπέρ του είχε καταγραφεί το 97,1% των ψήφων - αφού όλοι οι αντίπαλοί του είχαν αποσυρθεί από την διαδικασία καταγγέλλοντας την εκστρατεία εκφοβισμού τους.

Από τους τέσσερις αντιπάλους του Ομπιάνγκ στις εφετινές εκλογές, ουδείς αναμένεται να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τον πρόεδρο και το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PDGE), που ελέγχει τις 99 από τις 100 έδρες της Βουλής.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για καμιά σοβαρή αντιπολίτευση», σχολίασε η αναλύτρια Κίσι Άγκιεμαν-Τογκόμπο. «Ο Ομπιάνγκ έχει εξασφαλίζει τη νίκη, ίσως ακόμα και την αύξηση του ποσοστού του στις εκλογές του 2002».

Η πρωτεύουσα Μαλαμπό ήταν ήρεμη τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων. Ωστόσο επιβλήθηκαν μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας ενώ άνδρες του στρατού φρουρούν κεντρικές οδικές αρτηρίες και καταστήματα.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 09:00 ώρα Ελλάδας και οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα αναμένονται λίγη ώρα μετά το πέρας της διαδικασίας, στις 19:00.

Παρά τις καταγγελίες και τις εντεινόμενες ανησυχίες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα των περίπου 650.000 κατοίκων, η προσπάθεια του Ομπιάνγκ να μετατρέψει την Ισημερινή Γουινέα σε σημαντικό παίκτη της αγοράς ενέργειας σημειώνει επιτυχία.

Η χώρα, που αποτελεί επί χρόνια μαγνήτη για τις πετρελαϊκές εταιρίες των ΗΠΑ, έχει εξασφαλίσει επίσης συμφωνίες με την E.ON Ruhrgas της Γερμανίας, την Union Fenosa της Ισπανίας και την Galp Energia της Πορτογαλίας.