Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Ιράκ και Αφγανιστάν: Νέο Βιετνάμ

Μέσα στις επόμενες μέρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama απομένεται να ανακοινώσει την αποστολή τουλάχιστον άλλων 10.000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Σας υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ο ίδιος είχε πάρει βραβείο νόμπελ ειρήνης και επίσης πριν από 1 χρόνο έλεγε ότι θα τερματίσει τον πόλεμο σε Ιράκ και Αφγανιστάν!

Πριν 3 μήνες περίπου σε μια δήλωση του είπε: Θα τελειώσει ο πόλεμος στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν όσο πιο σύντομα γίνεται και το ότι είναι λίγο χρονοβόρο να αλλάξεις την κατεύθυνση ολόκληρου του μηχανισμού που λέγεται κράτος. Όμως αυτό που κάνει ο ίδιος δεν είναι αλλαγή κατεύθυνση, αλλά ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας κατεύθυνσης. Δηλαδή αντί να καλέσει τους στρατιώτες πίσω, στέλνει νέους στρατιώτες στην περιοχή.
Κατά τη γνώμη μου στο τέλος όπως και η ΕΣΣΔ, έτσι και οι ΗΠΑ θα διαλυθούν λόγω αυτού του πολέμου που διεξάγουν στην Κεντρική Ασία.

Ο πρόεδρος Obama δεν ίσως δεν θέλει να χάσει τον πόλεμο σε Ιράκ και Αφγανιστάν όπως έκανε και ο πρόεδρος Nixon κατά την διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ. Αλλά καλό θα ήταν να αποχωρήσει τώρα επειδή είναι η κατάλληλη στιγμή, γιατί:
1. Διαφορετικά θα ακουλουθήσει πλήρως ηθική πτώση των αμερικανών
2. Θα καταστραφεί ολοκληρωτικά το προφίλ της υπερδύναμης Αμερικής
3. Όπως και στο πόλεμο του Βιετνάμ έτσι και σε αυτήν την περίπτωση θα ακολουθήσουν κοινωνικές αναταραχές και διαδηλώσεις που ήδη είχαν κάνει την εμφάνιση τους πριν την εκλογή Obama. Του δόθηκε περίοδος χάριτος από τον Αμερικανικό λαό για να αλλάξει τα πράγματα αλλά αυτός είναι μπεϊ χαμπέρ, δηλαδή δεν το κατάλαβε.
4. Στρατιωτικά ίσως να υπάρξει νίκη για τις ΗΠΑ, αλλά ηθικά τον πόλεμο τον έχουν νικήσει οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί.
5. Ναι μεν δεν είχε πολλές απώλειες η Αμερική από τον πόλεμο, γιατί 4-5000 νεκροί δεν είναι τίποτα σε σχέση με έναν πραγματικό πόλεμο. Αλλά όλη η κοινωνία επηρεάζεται από αυτόν τον πόλεμο. Οι περισσότεροι στρατιώτες έχουν εμφανίσει ήδη σύμπτωματα PTSD.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών πρέπει άμεσα ο Οbama να καλέσει πίσω τους στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στην Κεντρική Ασία (Ιράκ και Αφγανιστάν). Να αλλάξει άμεσα την εξωτερική εικόνα των ΗΠΑ εφόσον θέλει να συνεχίζει να είναι υπερδύναμη. Αλλιώς σιγά σιγά όπως και στην περίπτωση της Τουρκίας έτσι πολλά ακόμα κράτη θα αρχίσουν να αμφισβητούν την ικανότητα και την δύναμη των ΗΠΑ.

Και μην ξεχάσουμε αυτό που είπε ακριβώς έναν μήνα πριν:
"I won't risk your lives unless it is absolutely necessary."

Δεν είναι απολύτως αναγκαίο να στείλει στρατιώτες στην περιοχή. Όμως είναι απολύτως αναγκαίο να τους καλέσει πίσω..