Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Περίπτωση παρενέργειας ύστερα από εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης στη Σλοβενία

Μία 77χρονη γυναίκα στη Σλοβενία, η οποία εμβολιάστηκε την Τετάρτη με το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης, λίγα λεπτά μετά τον εμβολιασμό της, παρουσίασε καρδιακή αρρυθμία και καρδιακή ανακοπή, αλλά επανήλθε ο σφυγμός της και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα από τις σλοβενικές υγειονομικές αρχές.

Η γυναίκα ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με χρόνιο νόσημα, στις οποίες συνίσταται να εμβολιαστούν.

Ο υπουργός Υγείας της Σλοβενίας Μπορούτ Μίκλαβτσιτς δήλωσε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι πρόκειται για το πρώτο τέτοιου είδους περιστατικό, τονίζοντας ότι οι αντιδράσεις στο εμβόλιο, εκτός από το οίδημα στο σημείο της ένεσης, είναι πολύ σπάνιες και ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι η αρρυθμία και η καρδιακή ανακοπή ήταν συνέπεια του εμβολιασμού, αλλά το ενδεχόμενο αυτό μελετάται.

Στη Σλοβενία έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης περίπου 30.000 άτομα. Ο εμβολιασμός γίνεται σε κατά τόπους υπηρεσίες δημόσιας υγείας με το εμβόλιο της εταιρίας Γκλάξο Σμιθ κλαϊν (Glkaxo Smith Kline), αλλά έχει γίνει παραγγελία και άλλων 5.000 δόσεων από την εταιρία Μπάξτερ (Baxter).

Μέχρι σήμερα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αναπνευστικά προβλήματα και διαπιστώθηκε ότι είχαν προσβληθεί από τη νέα γρίπη.