Οι τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο έσπευσαν χθες να υποβαθμίσουν την έκθεσή τους στο χρέος του Ντουμπάι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, λέγοντας ότι η παγκόσμια οικονομία είναι τώρα αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει τέτοιους είδους κλυδωνισμούς.
Η πτώση όμως συνεχίστηκε στις χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας και στον αναδυόμενο κόσμο γενικότερα, εν μέσω ανησυχιών για νέο «κύμα» χρηματοοικονομικής αναστάτωσης. Το δολάριο άγγιξε ξανά νέα χαμηλά 14 ετών έναντι του γιεν, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή, ενώ η τιμή αργού υποχώρησε περισσότερο από 6%.
Πολύ περισσότερο το Ντουμπάι αναδεικνύει το μεγαλύτερο κίνδυνο που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι χρηματοοικονομικές αγορές το 2010: λιγότερο προβλέψιμες κινήσεις από τις κυβερνήσεις, οι οποίες δέχονται πιέσεις να συγκρατήσουν το δανεισμό τους και συνεπώς δεν θα είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν μαζικά πακέτα στήριξης της οικονομίας.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του, ότι τα προβλήματα χρέους του Ντουμπάι είναι ελεγχόμενα και έχουν τοπική μόνο εμβέλεια, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του, Φρανσουά Φιγιόν, υπογράμμισε ότι η περιοχή του Περσικού Κόλπου έχει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές για να διασφαλίσει ότι ο κόσμος δεν θα εισέλθει σε δεύτερο γύρο αναστάτωσης. Ωστόσο, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι το εν λόγω περιστατικό δείχνει πόσο δύσκολο είναι να τεθεί υπό έλεγχο η κρίση που άρχισε πριν από δύο έτη.
Η Dubai World έχει συσσωρεύσει χρέη ύψους 59 δισ. δολαρίων με βάση στοιχεία στα τέλη Αυγούστου, πρόκειται για το μεγαλύτερο μέρος από το συνολικό χρέος των 80 δισ. δολαρίων του Ντουμπάι. Η έκθεση των διεθνών τραπεζών στο χρέος της Dubai World ενδεχομένως να φθάσει τα 12 δισ. δολάρια σε κοινοπρακτικά και διμερή δάνεια, σύμφωνα με πηγές του Thomson Reuters.
Αναλυτές αναμένουν ότι το Ντουμπάι θα λάβει οικονομική βοήθεια από το Αμπου Ντάμπι, αν και ίσως να χρειαστεί να εγκαταλείψει το οικονομικό μοντέλο που βασίστηκε τα μέγιστα στην κατασκευή μεγαλεπήβολων κατασκευαστικών προγραμμάτων με ξένο χρήμα.
Ο Ζακ Καλιού, οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland, υπολογίζει τη δανειακή έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα 83,7 δισ. δολάρια, με τις βρετανικές να έχουν το μεγαλύτερο άνοιγμα με 49,5 δισ. δολάρια. Στην Ευρωζώνη, περισσότερο εκτεθειμένες φαίνεται να είναι οι γαλλικές και γερμανικές με 11,3 και 10,2 δισ. δολάρια αντίστοιχα.
Οι βρετανικές HSBC Holdings και Standard Chartered ενδεχομένως να επιβαρυνθούν με ζημίες 611 και 177 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs Την ίδια στιγμή, οι διαχειριστές κεφαλαίων σπεύδουν να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους ή ακόμη και να εγκαταλείψουν το Ντουμπάι.