Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Εορτασμοί της «Ημέρας Εθνικής Άμυνας» στην Κούβα

Με εικονικές μάχες επιστέφθηκαν οι εορτασμοί της «Ημέρας Εθνικής Άμυνας» στην Κούβα, έπειτα από την πραγματοποίηση τριήμερων στρατιωτικών γυμνασίων, των πιο σημαντικών της τελευταίας πενταετίας στη νησιωτική χώρα, με σχέδιο την αποτροπή μίας πιθανής αμερικανικής «επίθεσης».

Έως και τέσσερα εκατομμύρια κάτοικοι, από τα 11 εκατομμύρια του πληθυσμού της Κούβας, προσκλήθηκαν για να συμμετάσχουν, σε εθελοντική βάση για τους εφέδρους (όλοι οι Κουβανοί άνω των 36 ετών), στις κινητοποιήσεις αυτής της ημέρας, που περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο ασκήσεις βολών, ή εκκενώσεις κτηρίων.

Τα Μέσα Ενημέρωσης έκαναν λόγο για εικονικές μάχες με άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη σε πολλές επαρχίες της χώρας, χωρίς όμως να δημοσιεύσουν αριθμούς για τον συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων. Δεν επετράπη σε ξένους δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν το γεγονός αυτό.

Είχαν προηγηθεί τα τριήμερα στρατιωτικά γυμνάσια «Προπύργιο 2009», τα μεγαλύτερα από το 2004, παρά την οικονομική κρίση και το δελτίο στα καύσιμα, που έχει εφαρμοσθεί στη νήσο εξαιτίας των ελλείψεων.

Των γυμνασίων προΐστατο ο πρόεδρος της Κούβας, και μοναδικός στρατηγός με τέσσερα άστρα, Ραούλ Κάστρο. Το σχέδιο των γυμνασίων περιελάμβανε την αποτροπή τυχόν αμερικανικών επιθέσεων, παρά τη μείωση της έντασης με τις ΗΠΑ που έχει σηματοδοτήσει η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.