Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Σωτήρες με τα χακί

Ολοκληρωμένο στρατιωτικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών προετοιμάζουν στο Πεντάγωνο. Δύο μονάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με εκπαιδευμένο προσωπικό με κατάλληλο εξοπλισμό θα δρουν υπό ενιαίο σχέδιο σε μεγάλες πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες στα πρότυπα του ισπανικού μοντέλου.

*Ο στρατός δεν πρόκειται να υποκαταστήσει το ρόλο της Πολιτικής Προστασίας, όπως μοιάζει σε πρώτη ανάγνωση. Θα εξακολουθήσει να μετέχει στο σχέδιο «Ξενοκράτης», όμως θα είναι έτοιμος να κινητοποιήσει και πρόσθετες εξειδικευμένες μονάδες αν ζητηθούν από την Πολιτική Προστασία σε περίπτωση μεγάλων αναγκών. Οι μονάδες αυτές θα είναι διαθέσιμες κατά τη νέα αντιπυρική περίοδο, από το Μάιο.

*Στον τομέα της πυρόσβεσης η εκπαίδευση γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε η βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων να μην περιορίζετια στην εκ των υστέρων επιτήρηση περιοχών για το φόβο αναζωπυρώσεων.

Το υπουργείο Αμυνας μάλιστα ζήτησε ήδη από την Πυροσβεστική τον αριθμό ανδρών που θα απαιτηθεί για το σχεδιασμό της.

*Στα σχέδια της Πολιτικής Προστασίας θα ενταχθούν όλα τα διαθέσιμα στρατιωτικά μέσα και ειδικές μονάδες όπως η ΚΟΜΑΚ (επεμβαίνει έπειτα από σεισμούς) και άλλες μονάδες για πλημμύρες και φυσικές καταστροφές.

*Ιδιαίτερη συμμετοχή θα προβλέπεται για τις στρατιωτικές μονάδες υγειονομικής περίθαλψης, ενώ κεντρικός θα είναι ο ρόλος του στρατού στην οργανωμένη εκκένωση περιοχών και στη μεταφορά πληθυσμού.

*Στο στρατό θα δημιουργηθούν δύο κεντρικές μονάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με εξοπλισμό του Μηχανικού (εκσκαφείς, φορτηγά κ.α.) με 300 άτομα προσωπικό η κάθε μία.

*Μία τέτοια μονάδα έχει ξεκινήσει να λειτουργεί στον Τύρναβο σε πιλοτική βάση. Αυτή προβλέπεται να μετακινηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, εντός ή στα όρια της Αττικής.

*Η δεύτερη θα είναι στην Ασσηρο Θεσσαλονίκης, όπου ήδη λειτουργεί στρατόπεδο του Μηχανικού.

Το ισπανικό μοντέλο

Ο στρατός έχει αναλάβει να εξοπλίσει τις δύο μονάδες με όλα τα απαραίτητα μέσα και θα εκπονηθούν ειδικά σχέδια για το ρόλο, τη δράση, τη διοικητική υποστήριξη και τα πεδία συνδρομής κατά περίπτωση.

*Η ιδέα προήλθε από την Ισπανία, όπου ο στρατός αναλαμβάνει ανάλογες αποστολές. Ομως, με πρωτοβουλία του υπουργού Ευ. Βενιζέλου, στην ελληνική του εκδοχή το ισπανικό μοντέλο θα λειτουργεί σε ακόμη «πιο ισχυρό» πλαίσιο, όπως σημειώνουν από το Πεντάγωνο. Κι αυτό γιατί οι ένοπλες δυνάμεις, με κάθετη δομή διοίκησης, κινητοποιούνται γρήγορα και οργανωμένα σε σχέση με το διοικητικό λαβύρινθο της κεντρικής κυβέρνησης.

*Τα στρατιωτικά τμήματα, θα συνεκπαιδεύονται με την πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ και την αστυνομία.

Το λεπτό σημείο, πάντως, στο όλο εγχείρημα είναι οι αρμοδιότητες και η συνεργασία των ένοπλων δυνάμεων με τους διάφορους φορείς. Αυτό θεωρούν στο Πεντάγωνο ότι θα αποτελέσει το σημείο-κλειδί για την αποτελεσματικότητα του υπό συγκρότηση μηχανισμού.

Στόχος είναι ο στρατός να έχει τη δυνατότητα να αναλαμβάνει αποστολές και να εκτελεί σχέδια με δικά του μέσα, συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής.