Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Αργεντινή: O πρώην δικτάτορας Χόρχε Βιδέλα υποστήριξε ότι 'δε γνώριζε' τίποτε για τις απαγωγές βρεφών από το στρατό

Ο πρώην δικτάτορας της Αργεντινής Χόρχε Βιδέλα, 84 ετών, διέψευσε πως γνώριζε ότι γίνονταν απαγωγές βρεφών από το στρατό επί των ημερών της χούντας (1976-1983), δήλωσε ο δικηγόρος του στους δημοσιογράφους χθες Σάββατο.

"Δεν γνωρίζω γιατί με κλήτευσαν. Δεν έδωσα ποτέ σε οποιονδήποτε κανένα παιδί", είπε ο Βιδέλα σε δικαστή την Παρασκευή, ανέφερε ο δικηγόρος του Λουίς Κάρι.

Ο Βιδέλα, ο οποίος κυβέρνησε από το 1976 ως το 1981 και σήμερα είναι φυλακισμένος σε στρατόπεδο για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κλητεύθηκε στο πλαίσιο των ανακρίσεων για την διακρίβωση της ταυτότητας των δυο υιοθετημένων παιδιών της ιδιοκτήτριας της εφημερίδας Clar?n, Ερνεστίνα δε Νόμπλε.

Ο πρώην δικτάτορας υποδείχθηκε από πρώην ιδιοκτήτη εφημερίδας, ο οποίος πριν μερικούς μήνες δήλωσε ότι ένας πρώην διευθυντής της Clar?n του είπε ότι είχε ζητήσει προσωπικά από τον Βιδέλα να του δώσει δυο βρέφη για την δε Νόμπλε.

Τουλάχιστον 500 βρέφη, κατά κύριο λόγο γυναικών που "εξαφανίστηκαν" στην διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, απήχθησαν και δόθηκαν για παράνομη υιοθεσία, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Abuelas de Plaza de Mayo ("Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου").

Από το 1984, η οργάνωση έχει καταφέρει να αποκαλύψει την πραγματική ταυτότητα των 98.

Ο Βιδέλα είχε καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τα εγκλήματά του το 1985. Του δόθηκε χάρη και αποφυλακίστηκε το 1990, αλλά συνελήφθη ξανά το 1998 για απαγωγές βρεφών και άλλα εγκλήματα που δεν είχαν ληφθεί υπ' όψιν όταν του είχε αποδοθεί χάρη.

Στην διάρκεια της χούντας τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν από το πρόσωπο της γης· η τύχη τους παραμένει άγνωστη.