Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

ΠΓΔΜ-Σερβία-Μαυροβούνιο: Σήμερα αναμένεται η απόφαση για την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τη ζώνη του Σένγκεν

Το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) αναμένεται σήμερα να αποφασίσει την κατάργηση της χορήγησης θεωρήσεων, από τις 19 Δεκεμβρίου, στους πολίτες της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, που ταξιδεύουν στις χώρες της ζώνης του Σένγκεν.
Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί σε συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες. Για τη λήψη της απόφασης δεν χρειάζεται ομοφωνία, παρά πλειοψηφία 2/3 των μελών του Συμβουλίου.
Θετική εισήγηση προς το Συμβούλιο Υπουργών για την κατάργηση της χορήγησης θεωρήσεων για τους πολίτες των τριών αυτών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων έχει απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 15 Ιουλίου, ενώ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 12 Νοεμβρίου, υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία, σχετικό ψήφισμα.
Αξιωματούχοι της Ε.Ε.
εκτιμούν πως η κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου θα συμβάλει θετικά προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στις δομές της Ε.Ε.
Οι πολίτες της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, θα μπορούν πλέον, από τις 19 Δεκεμβρίου, να ταξιδεύουν στις χώρες της ζώνης του Σένγκεν, χωρίς βίζα, για τουριστικούς και επαγγελματικούς σκοπούς.
Η κατάργηση του μέτρου αυτού αφορά τα ταξίδια των πολιτών των τριών παραπάνω χωρών σε 25 χώρες της Ε.Ε., (σ.σ.από τις χώρες της Ε.Ε.
εξαιρούνται μόνο η Μ.Βρετανία και η Ιρλανδία ) και σε τρεις ακόμη χώρες, τη Νορβηγία, την Ελβετία και την Ισλανδία, οι οποίες δεν ανήκουν στην "ευρωπαϊκή οικογένεια", όμως έχουν υπογράψει τη Συνθήκη του Σένγκεν.

Για να μπορούν οι πολίτες της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου να ταξιδεύουν, χωρίς βίζα, στις χώρες της ζώνης του Σένγκεν, πρέπει να έχουν βιομετρικά διαβατήρια, η έκδοση των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και καιρό από τις τρεις αυτές χώρες.
Από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, μόνον η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μένουν, για την ώρα, εκτός του μέτρου της κατάργησης χορήγησης θεωρήσεων, καθώς δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια που έχουν οριστεί από την Ε.Ε. Ωστόσο, εκπρόσωποι της Ε.Ε.

αναφέρουν ότι οι πόρτες της Ένωσης δεν είναι κλειστές για τις δύο αυτές χώρες, αναφορικά με την κατάργηση των θεωρήσεων και προσθέτουν ότι εφόσον η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εκπληρώσουν, τους προσεχείς μήνες, τα απαραίτητα κριτήρια, τότε οι πολίτες τους θα μπορούν να ταξιδεύουν κι αυτοί, χωρίς βίζα, στις χώρες της ζώνης του Σένγκεν, από την 1η Ιουλίου του 2010.