Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Το Ιράν σχεδιάζει 10 μονάδες εμπλουτισμού ουρανίου

Η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα τα σχέδιά της για την κατασκευή ακόμα 10 μονάδων εμπλουτισμού ουρανίου, σε όλο το Ιράν, διευκρινίζοντας ότι μέσα σε 60 ημέρες ξεκινούν οι σχετικές εργασίες.

Από διπλωματικές πηγές σχολιάστηκε ότι, πιθανότατα αυτή η εξέλιξη θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις του Ιράν με τους Εξι, που υποπτεύονται την ιρανική κυβέρνηση ότι επιδιώκει να κάνει πρόγραμμα παρασκευής πυρηνικών βομβών, κατηγορία την οποία όμως διαψεύδει συστηματικά η Τεχεράνη.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «εάν γίνουν αυτά που ανακοινώνει το Ιράν, τότε παραβιάζονται εκ νέου» από την Τεχεράνη «οι υποχρεώσεις της να μην εμπλουτίζει ουράνιο, συμπεριλαμανομένης της κατασκευής και νέων μονάδων γι΄ αυτόν τον σκοπό».

Ο υπουργός Ενεργείας της Ρωσίας Σεργκέι Σμάτκο βρίσκεται στην Τεχεράνη, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις για την κοινή πυρηνική μονάδα παραγωγής ενεργείας στο Μπουσέχρ και για να επισκεφτεί τη μονάδα στο νησί στα νότια του Περσικού Κόλπου.

Η μονάδα στο Μπουσέχρ αναμενόταν ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2009, αλλά ο Σμάτκο είχε ανακοινώσει στις αρχές του μήνα ότι η ολοκλήρωση του έργου θα καθυστερήσει και πάλι.

Μεταξύ των Ιρανών αξιωματούχων επικρατεί έντονος σκεπτικισμός, καθώς η μονάδα των 1000 μεγαβάτ είχε αρχικά προγραμματιστεί να είναι έτοιμη στις αρχές του 2000, αλλά έκτοτε η ολοκλήρωση της έχει καθυστερήσει πέντε φορές.

Παρά τις ανησυχίες που έχουν προκαλέσει στη Δύση τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν, το πρόγραμμα του ελαφρού ύδατος στο Μπουσέχρ έχει γίνει διεθνώς αποδεκτό εξαιτίας της ανάμιξης της Ρωσίας σε αυτό, και των εγγυήσεων ότι το πυρηνικό καύσιμο που θα χρησιμοποιείται, θα προέρχεται από τη Ρωσία και τα πυρηνικά απόβλητα θα επιστρέφουν στη Ρωσία.