Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Οι Κουβανοί φοβούνται αμερικανική εισβολή

Η Κούβα ξεκίνησε από την Πέμπτη τις μεγαλύτερες στρατιωτικές της ασκήσεις των τελευταίων πέντε ετών, ανακοινώνοντας ότι «πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανή εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών».

Παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, την περασμένη εβδομάδα, ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει καμία πρόθεση να εισβάλει στην Κούβα, ο Τύπος στην Αβάνα φιλοξενεί δηλώσεις αξιωματικών του στρατού που θεωρούν ότι « υπάρχει πιθανότητα στρατιωτικής επιχείρησης ». Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, τα στρατιωτικά γυμνάσια, με την ονομασία «Βastion 2009, έχουν άλλον έναν στόχο: την προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή κοινωνική αναταραχή, μια «αντεπανάσταση» την οποία μπορεί να προκαλέσουν οι Αμερικανοί, εκμεταλλευόμενοι και την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα. Το σχετικό σενάριο προβλέπει ότι η αντεπανάσταση θα προηγηθεί της εισβολής.

« Στόχος είναι να μην παραδοθούμε ποτέ, να μη σταματήσουμε ποτέ να πολεμούμε » διακήρυξε ο κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο , σε συνάντηση που είχε με την ηγεσία του στρατεύματος. Οι ασκήσεις ολοκληρώνονται σήμερα Σάββατο με τη συμμετοχή 100.000 στρατιωτών και εφέδρων.

Η κρατική τηλεόραση της Αβάνας έδειξε εικόνες από βολές και κινήσεις χερσαίων δυνάμεων, καθώς και γυμνάσια πολιτικής άμυνας. Τεθωρακισμένα άρματα μάχης έκαναν βολές στην ύπαιθρο, συστοιχίες πυροβολικού έριχναν ομαδικά πυρά, στρατιώτες με στολές παραλλαγής έσκαβαν χαντάκια και έκαναν χρήση μπαζούκας, ενώ ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν στον ουρανό και μέλη σωστικών συνεργείων βοηθούσαν τους «τραυματίες». Πάντως κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα αν οι εικόνες ήταν πρόσφατες ή από προηγούμενες στρατιωτικές ασκήσεις. Αδιευκρίνιστες παρέμεναν επίσης οι τοποθεσίες όπου πραγματοποιήθηκαν οι ασκήσεις.

Τεθωρακισμένα άρματα μάχης και αντιαεροπορικά όπλα εθεάθησαν σταθμευμένα στη σειρά έξω από την Αβάνα, έτοιμα για τη μεταφορά τους σε άγνωστη τοποθεσία. Στις βραδινές ειδήσεις ο πρόεδροςΡαούλ Κάστρο, επί δεκαετίες υπουργός Αμυνας στο καθεστώς του αποχωρήσαντος από την ενεργό δράση αδελφού του, Φιντέλ Κάστρο , κάλεσε τους συμπατριώτες του να πολεμήσουν αν χρειαστεί μέχρις εσχάτων για να κατατροπώσουν τον εχθρό. « Μάχη και πάλι μάχη ωσότου εξουθενώσουμε τον εχθρό και τον νικήσουμε » δήλωσε χαρακτηριστικά στη διάρκεια ομιλίας του με τους στρατιωτικούς ηγέτες της κομμουνιστικής νησιωτικής χώρας της Καραϊβικής.