Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα

Προεδρικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Ονδούρα, πέντε μήνες μετά το πραξικόπημα με το οποίο ανατράπηκε ο Μανουέλ Σελάγια, ο οποίος παραμένει πολιορκημένος από το στρατό μέσα στην πρεσβεία της Βραζιλίας, στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα.

Περίπου 30.000 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη χώρα ενώ θα κατάσχονται τα όπλα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν επεισόδια μεταξύ οπαδών του ανατραπέντος προέδρου και των οπαδών των πραξικοπηματιών.

Ο Ρομπέρτο Μιτσελέτι, που ανέλαβε την προεδρία μετά το πραξικόπημα, παραιτήθηκε από την εξουσία προκειμένου να προσδώσει νομιμότητα στις εκλογές οι οποίες οργανώνονται χωρίς την παρουσία παρατηρητών του ΟΗΕ.

Ο Σελάγια, που έχει καταφύγει στην πρεσβεία της Βραζιλίας από τις 21 Σεπτεμβρίου, αμφισβητεί τη νομιμότητα των εκλογών, όπως και το Μέτωπο Αντίστασης στο Πραξικόπημα που κάλεσε τους οπαδούς του να μποϊκοτάρουν «ειρηνικά» την ψηφοφορία.

Να σημειωθεί ότι ούτε ο Μιτσελέτι, ούτε ο Σελάγια είναι υποψήφιοι για την προεδρία. Ως φαβορί φέρεται ο Πορφίριο Λόμπο του δεξιού Εθνικού Κόμματος, ο οποίος έκανε έκκληση για «συμφιλίωση». Ο κυριότερος αντίπαλός του, Ελβιν Σάντος, προέρχεται από το Φιλελεύθερο Κόμμα, όπως και οι Σελάγια και Μιτσελέτι.

Δικαίωμα ψήφου έχουν 4,6 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας οι οποίου καλούνται, εκτός από τον πρόεδρο, να αναδείξουν 128 βουλευτές και 298 δημοτικά συμβούλια.

Η ντε φάκτο κυβέρνηση κάλεσε τους κατοίκους της Ονδούρας να ψηφίσουν ειρηνικά αυτό το Σαββατοκύριακο και να αποκηρύξουν σχέδια για μποϊκοτάζ των εκλογών που έχουν θεωρηθεί παράνομες από τον πρώην πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια και ορισμένες χώρες στην περιοχή.

Ο προσωρινός πρόεδρος Ρομπέρτο Μισελέτι, που ανέλαβε καθήκοντα στις 28 Ιουνίου μετά από το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Σελάγια κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ότι ασκεί «μεγάλη επιρροή», για να παρεμποδίσει την εκλογική διαδικασία.