Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Φορείς του ιού του AIDS, αμφισβητούν ιατρικές εξετάσεις και διακόπτουν τη φαρμακευτική αγωγή γιατί πιστεύουν ότι δεν θεραπεύονται

Πιστεύουν ότι η απειλή του AIDS απλώς δεν υπάρχει! Αμφισβητούν τις ιατρικές εξετάσεις που ανιχνεύουν τον ιό, αρνούνται πεισματικά τη σχέση του ιού HIV με την ασθένεια και επιλέγουν να μη λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή γιατί πιστεύουν πως δεν θεραπεύει το AIDS και μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό.

Οι περισσότεροι είναι ασθενείς, φορείς του ιού, αλλά -ακόμη- και μέλη της ιατρικής κοινότητας, που πιστεύουν πως ο ιός HIV κατασκευάστηκε στο εργαστήριο, θεωρούν το AIDS εφεύρεση των φαρμακοβιομηχανιών για να κερδίζουν δισεκατομμύρια, πως στιγματίζονται για πολιτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους και ότι η θεωρία «HIV ίσον AIDS» πρέπει να επανεξεταστεί.

Ο... αντίλογος των «αρνητών» συχνά συνοψίζεται ως εξής: «Ενας νέος άνθρωπος που έχει βρεθεί οροθετικός ας εξετάσει και τις δύο πλευρές της μυθολογίας του HIV με ανοιχτό μυαλό και κριτικό πνεύμα. Να πάρει τον ερωτικό του σύντροφο και να λύσουν τις απορίες τους μαζί μέσα από το ίντερνετ όπου θα βρουν πληροφορίες που δεν δίνονται από τους γιατρούς και τα ΜΜΕ. Να απελευθερωθούν από την «κατάρα του AIDS» και να απελευθερώσουν και τους άλλους γύρω τους»...

Στην Ελλάδα, η τάση αυτή εκφράζεται δημόσια μέσω της δημοσιογράφου Μαρίας Παπαγιαννίδου και της ιστοσελίδας της με τίτλο «Αποκαλύπτοντας το AIDS». Η ίδια θεωρείται οροθετική εδώ και 24 χρόνια.

«Αρχισαν να αναρωτιέμαι»
«Παρέμεινα χωρίς κανένα σύμπτωμα της «μόλυνσης» επί σειρά ετών, και άρχισα να έχω σοβαρές περιφερειακές λοιμώξεις, δηλαδή έγινα ασθενής του AIDS, στην περίοδο που έπαιρνα τα φάρμακα του AIDS, από το 1995 έως το 2007. Νοσηλεύτηκα στο νοσοκομείο 12 φορές σε 10 χρόνια. Χάρη στη συχνή αλλαγή της αντιρετροϊκής θεραπείας, κάθε περιπέτεια είχε ανεξήγητη ανάκαμψη. Ωσπου άρχισα να αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά σε μένα και σε άλλους. Η όλη αναζήτηση είχε ευτυχή κατάληξη για μένα: διέκοψα τα χάπια, τις εξετάσεις και τους γιατρούς του AIDS στις 23 Απριλίου 2007 και έκτοτε αισθάνομαι ξανά δυνατή και αισιόδοξη όπως πριν κάνω αυτό το τεστ», μας λέει.

Σύμφωνα με την κ. Παπαγιαννίδου, «πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με το AIDS. Ακόμα και ο όρος «αρνητές του AIDS» είναι προσβλητικός για όσους αναζητούν τη ρίζα του προβλήματος πέρα από τον αφορισμό «ο ιός HIV προκαλεί το AIDS», ο οποίος δεν αποδείχθηκε ποτέ. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη να διαχειρίζεται την υγεία και την αρρώστια του και να επιλέγει ο ίδιος τι θεραπεία μπορεί να κάνει για τον εαυτό του».

«Οταν βγει κανείς ''θετικός'' στο τεστ για τον HIV προκαλεί στίγμα, συναισθηματικό τραύμα, κοινωνική απομόνωση. Mπορεί να χάσεις τη δουλειά σου, τους φίλους σου, τον ερωτικό σου σύντροφο, την ασφάλεια ζωής σου, την επιμέλεια των παιδιών σου, στο τέλος την υγεία σου και μόνο γιατί έκανες αυτό το τεστ», λέει η κ. Παπαγιαννίδου.

Τα αποτελέσματα της άρνησης του HIV ως αιτίου του AIDS καταδεικνύονται με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο στο παράδειγμα της Ν. Αφρικής, μιας χώρας με σοβαρότατη επιδημία HIV. Η άρνηση του πρωθυπουργού Μπέκι και της υπουργού υγείας του επί σειράν ετών να δεχτούν τη σχέση μεταξύ HIV και AIDS και η ολιγωρία τους να διαθέσουν φάρμακα και να κάνουν εκστρατείες πρόληψης, υπολογίζεται ότι στοίχισε 334.000 θανάτους από AIDS, 171.00 νέες μολύνσεις σε ενήλικες και 35.000 μολύνσεις νεογνών.

Καθηγητής Γ. Παυλάκης
Η αλήθεια επιστρέ­φει και εκδικείται

Η ιατρική κοινότητα με ελάχιστες εξαιρέσεις απορρίπτει μετά βδελυγμίας τις απόψεις αυτές, αφού η κλινική πράξη καθημερινά επιβεβαιώνει τόσο τη σχέση μεταξύ HIV και AIDS όσο και την αποτελεσματικότητα των ειδικών φαρμάκων κατά του ιού. Εκκληση απευθύνει μέσω του «Εθνους της Κυριακής» και ο διεθνούς φήμης ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Τμήμα Εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ.

«Οι αρνητές του AIDS κάνουν μεγάλο κακό σε πολλούς ασθενείς που θέλουν πολύ να πιστέψουν ότι δεν πάσχουν, σταματούν τα φάρμακά τους και στη συνέχεια πεθαίνουν από AIDS...

Δουλεύουμε για πολλά χρόνια με πολύ μεγάλο κόστος για να βρούμε κάτι ωφέλιμο και οι αρνητές στερούν τη δυνατότητα να εφαρμοστεί σωστά...», τονίζει.

Οι ειδικοί γιατροί κάνουν λόγο για ασθενείς που πίστεψαν τη θεωρία της άρνησης, σταμάτησαν τα φάρμακά τους, με αποτέλεσμα να «σπείρουν» τον ιό σε ανυποψίαστους ερωτικούς συντρόφους και οι ίδιοι να καταλήξουν τελικά από την ασθένεια.

«Ο στρουθοκαμηλισμός δουλεύει, αλλά για λίγο και η πραγματικότητα επιστρέφει και εκδικείται», σημειώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παυλάκης.

«Θεραπευτική αγωγή μέσω ίντερνετ δεν μπορεί να γίνει. Oπως δεν βασιζόμαστε στα ΜΜΕ για θεραπείες ασθενειών, έτσι δεν μπορεί να βασίζεται κανείς σε τυχαίες γνώμες που δεν ξέρει από πού έρχονται. Ο ασθενής έχει δικαίωμα στη σωστή και τεκμηριωμένη πληροφόρηση. Και βέβαια, η άρνηση της πραγματικότητας δεν ωφελεί κανέναν», τονίζει ο Δρ. Παυλάκης.

ΚΕΛΠΝΟ
Ο ιός «προτιμά» τους άνδρες

Οι άντρες είναι αυτοί που προσβάλλονται περισσότερο από τον ιό του AIDS, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, υψηλός είναι ο αριθμός δηλώσεων νέων HIV διαγνώσεων τους πρώτους δέκα μήνες του 2009, και από τις 462 περιπτώσεις οι 49, δηλαδή το 10,6%, αφορούν κρούσματα AIDS. Το 83,3% των περιπτώσεων αφορά το αντρικό φύλο.

Παραμένει έτσι ένα βασικά «αντρικό» νόσημα σε σταθερά ανοδική πορεία δηλώσεων. Σχετικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα για τον επιπολασμό του νοσήματος ανά ομάδα πληθυσμού, σύμφωνα με μοντέλα του UNAIDS, δείχνουν πως η επιδημία πλήττει σημαντικά τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άντρες, ενώ σημαντικό μέρος των ετεροφυλόφιλων προέρχεται από χώρες με γενικευμένη επιδημία.