Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Επαναλειτουργεί η γραμμή μεταξύ Μόσχα και Αγίας Πετρούπολης

Η σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Μόσχα και Αγίας Πετρούπολης επαναλειτούργησε κανονικά, δύο ημέρες μετά την τοποθέτηση της βόμβας στις γραμμές που είχε αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό τεσσάρων από τα 14 βαγόνια του Εξπρές Νιέφσκι, τον θάνατο 39 και τον τραυματισμό περίπου εκατό επιβατών.

Η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής με την μεγαλύτερη κίνηση στη χώρα επαναλήφθηκε το πρωί της Κυριακής, αναφέρει σε ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ρωσίας.

Μία δεξιά εθνικιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας, αλλά αυτοί που βρίσκονται πίσω από την επίθεση πιστεύεται ότι είναι τσετσένοι αντάρτες η εγκληματικά στοιχεία.

«Ομιλούμε πραγματικά για μία τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε προς το πρακτορείο Ιντερφάξ ο Βλαντίμιρ Μαρκίν εκπρόσωπος της επιτροπής που κάνει τις έρευνες. Οπως διαπιστώθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε 7 κιλά TNT. Μία δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε το Σάββατο κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης χωρίς να τραυματιστεί κανένας.

Οι επιζήσαντες κατηγόρησαν τα σωστικά συνεργεία ότι έσπευσαν με καθυστέρηση, όπως και οι γιατροί, και ότι δεν είχαν επαρκή πληροφόρηση για την κατάσταση.

Το Εξπρές Νιέφσκι είναι δημοφιλές σε επιχειρηματίες και τουρίστες. Τον Αύγουστο του 2007 είχε γίνει και πάλι στόχος επίθεσης και είχαν τότε τραυματιστεί 60 άτομα. Για την επίθεση εκείνη είχαν συλληφθεί δύο Τσετσένοι.