Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Ήττα Λακάγιε στις προεδρικές εκλογές της Ουρουγουάης

Ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης, Λουίς Λακάγιε, παραδέχτηκε την ήττα του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών απέναντι στον πρώην αντάρτη, υποψήφιο της κεντροαεριστεράς, Χοσέ Μουχίκα.

Ο Λακάγιε, που ήταν πρόεδρος από το 1990 έως το 1995, υπογράμμισε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Ταμπαρέ Βάσκες, του τηλεφώνησε μετά την ανακοίνωση των πρώτων έξιτ πολ που του έδιναν ποσοστό 44-45% έναντι 51-52% για τον Μουχίκα.

Με την κίνηση αυτή ο Βάσκες «ενίσχυσε το ρόλο του ως πρόεδρος όλων των Ουρουγουανών, όπως θα είναι και ο γερουσιαστής Χοσέ Μουχίκα από την 1η Μαρτίου», κατέληξε ο Λακάγιε.

Ο Χοσέ Μουχίκα δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι» και έτεινε το χέρι στην αντιπολίτευση μετά τη νίκη του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Ουρουγουάης.

«Ο κόσμος είναι ανάποδος. Εσείς θα έπρεπε να είστε σε αυτό το μπαλκόνι και εμείς να σας χειροκροτούμε, γιατί εσείς δώσατε αυτή τη μάχη» τόνισε απευθυνόμενος, υπό καταρρακτώδη βροχή, στους χιλιάδες οπαδούς του που κρατούσαν τις τρίχρωμες σημαίες του «Φρέντε Άμπλιο», του συνασπισμού της αριστεράς που τον στήριξε στις εκλογές.

«Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι υπάρχουν θλιμμένοι συμπατριώτες μας που είναι εξ αίματος αδελφοί μας και για αυτό δεν υπάρχουν ούτε νικητές, ούτε νικημένοι», πρόσθεσε.