Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Συνομιλίες Μπάιντεν με Ιρακινούς αξιωματούχους

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε συνομιλίες με ανώτατους Ιρακινούς αξιωματούχους, τους οποίους προέτρεψε να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους ώστε να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν συνεχάρη τους Ιρακινούς αξιωματούχους για τη δουλειά που κάνουν προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο. Τους προέτρεψε να ολοκληρώσουν μια συμφωνία δίκαιη για όλα τα κόμματα η οποία θα επέτρεπε τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Ουάσινγκτον, που επιθυμεί να ολοκληρώσει την αποχώρηση των μάχιμων στρατευμάτων της τον ερχόμενο Αύγουστο, δυσανασχετεί με την καθυστέρηση της οργάνωσης των εκλογών.

Η καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη συμφωνίας για τον εκλογικό νόμο, καθώς οι σουνίτες αισθάνονται ιδιαίτερα αδικημένοι όσον αφορά την εκπροσώπησή τους. Το κοινοβούλιο τροποποίησε την Δευτέρα το νόμο ο οποίος είχε ψηφιστεί στις αρχές Νοεμβρίου, όμως το κείμενο αναμένεται να μπλοκαριστεί και πάλι από το σουνίτη αντιπρόεδρο Τάρεκ αλ-Χασεμί.

Με βάση το Σύνταγμα, η προεδρία (ο πρόεδρος και οι δύο αντιπρόεδροι) έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο μόνο δύο φορές. Την τρίτη, το κοινοβούλιο μπορεί να υιοθετήσει το νόμο εάν ψηφιστεί από τα τρία πέμπτα των βουλευτών.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ιγιάντ Αλ-Σαμαράι, εκτίμησε ότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν τον Μάρτιο.