Η Κίνα και η ΕΕ βρέθηκαν σήμερα στη Νανκίν, στα ανατολικά της ασιατικής χώρας, σε μία διάσκεψη, η οποία θα ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με τις κλιματικές αλλαγές, μία εβδομάδα πριν τη Σύνοδο για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη.
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ του κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο, του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, Φρέντρικ Ράινφελντ, ξεκίνησαν στις 08.45 τοπική ώρα (02.45, ώρα Ελλάδος) στην πρωτεύουσα της επαρχίας Ζιανγκσού, μία από τις πιο ανεπτυγμένες στην Κίνα, τονίζουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.
Περίπου το μεσημέρι αναμένεται ένα κοινό ανακοινωθέν των συμμετεχόντων στη διάσκεψη, της οποίας κύριος άξονας θα είναι το παγκόσμιο κλίμα.
Η Κίνα, πρώτη παγκοσμίως στις εκπομπές αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, ανακοίνωσε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα τους αριθμητικούς στόχους της για την μείωση των ρυπαντών έως το 2020 σε 40-45% από τα επίπεδα του 2005.
Η ΕΕ, μολονότι επαίνεσε τη χειρονομία της Κίνας, ζήτησε από τον νέο οικονομικό γίγαντα να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για το περιβάλλον.
Κρίνει εντελώς απαραίτητη την έντονη συμμετοχή της Κίνας στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του παγκόσμιου κλίματος, καλώντας συνάμα όλον τον πλανήτη να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Η πρόκληση του κλίματος δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς να αναλάβει η Κίνα έναν ηγετικό ρόλο και να αποδεχθεί τις ευθύνες της», τόνισε ο σουηδός πρωθυπουργός, προεδρεύων της ΕΕ, Φρέντρικ Ράινφελντ, κατά τη διάρκεια της σημερινής 12ης Σινο-ευρωπαϊκής διάσκεψης στη Νανκίν.
«Πιστεύουμε πως έως σήμερα οι παγκόσμιες συνεισφορές που τίθενται επί τάπητος για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων δεν είναι επαρκείς για να μην ξεπερασθεί η ελάχιστη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς», τόνισε ο Ράινφελντ, που τόνισε πως «θα πρέπει να γίνει κάτι περισσότερο».
Από την πλευρά του, ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο επανέλαβε την «ζωτική» σημασία που έχει η σταθερότητα του κινεζικού νομίσματος για την οικονομία της χώρας.