Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Καλύτερη ζωή με λιγότερες ανάγκες

Οταν υπάρχουν άνθρωποι, συμπολίτες μας ντόπιοι και ξένοι, που έχουν ξεπεράσει τον ενδοιασμό, την ντροπή, χωρίς να ζημιώνουν την αξιοπρέπειά τους και σκύβουν πάνω από τους σκουπιδοτενεκέδες και παίρνουν κάτι, ένα αντικείμενο γιατί το έχουν ανάγκη και γιατί δεν έχουν χρήματα να το αγοράσουν, τότε θέτουν το ερώτημα σε όλους εκείνους που το έχουν πετάξει.

Είναι αλήθεια πως τα αποφάγια μας ή τα άχρηστα αντικείμενα μπορούν να θρέψουν ή να βοηθήσουν να βγουν από την ανέχεια δισεκατομμύρια συνάνθρωποί μας.

Πώς γίνεται λοιπόν τα άχρηστα πράγματα για κάποιους να είναι χρήσιμα για κάποιους άλλους; Η απάντηση είναι εύκολη, αν δούμε και αναλύσουμε το σύστημα που ζούμε και διαπιστώσουμε πως θρέφεται από την αδικία και συντηρείται από ψεύτικες ανάγκες και από την υπερκατανάλωση. Ακόμα και το Ιντερνετ δουλεύει για την αγορά, δηλαδή έχει καθιερωθεί ως αγορά όπου τα άχρηστα αντικείμενα του ενός μεταμορφώνονται σε θησαυρό για τον άλλον, με πρώτα θύματα τα παιδιά.

Υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να πάμε κόντρα στην ψευδεπίγραφη πραγματικότητα, αρκεί να συναισθανθούμε την κατάσταση που ζούμε. Που εν πολλοίς διαμορφώνεται από τα ηλεκτρονικά, προπαντός, μέσα ενημέρωσης και αποβλάκωσης.

Μπορούμε να βγούμε έξω από το παιχνίδι της προσφοράς και της ζήτησης, μπορούμε τη νεοφιλελεύθερη αγορά να την τινάξουμε στον αέρα. Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα κίνημα όχι σαν αυτό που στηρίζεται στην οικολογία που έχει να κάνει με την ποιότητα των προϊόντων, το περιβάλλον και τις τιμές, αλλά στην επικούρεια φιλοσοφία. Οσο μειώνουμε τις ανάγκες μας γινόμαστε πλουσιότεροι και φτωχαίνουν αυτοί που εμπορευματοποιούν τρομακτικά τη ζωή μας.

Η αριστερά, πέρα από τον καταγγελτικό λόγο και τις διεκδικήσεις και την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, θα πρέπει να εμπνεύσει για έναν άλλο τρόπο ζωής που θα βασίζεται στη χαρά και την απόλαυση. Θα πρέπει να κάνει να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι πως ο ιμπεριαλιστικός πολιτισμός της επιτάχυνσης και της βαρβαρότητας είναι μεγάλη αρρώστια που προκαλεί το καπιταλιστικό σύστημα. Το σπεύδε βραδέως και η βραδύτητα σήμερα είναι μεγάλη ανάγκη. Πέρα από την απόλαυση, είναι υγεία, είναι φάρμακο, είναι αντίδοτο στη φρικτή καταπίεση και στην ανάγκη που έχει να κάνει με την τυραννία της βιοφθοράς και της επιβίωσης.