Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Έκκληση Μπρούνι για προστασία των οροθετικών μητέρων

Η Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί, πρεσβευτής του Παγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης, απηύθυνε έκκληση, ώστε όλες οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί με τον ιό του HIV να μπορέσουν να λάβουν την απαραίτητη θεραπεία μέχρι το 2015 με σκοπό να εξαλειφθεί η μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο παιδί.

«Θέλω να εκφράσω τη βαθιά ανησυχία μου ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα παιδιά που έχουν πληγεί από τον ιό HIV και το AIDS», έγραψε η σύζυγος του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί σε άρθρο της που θα δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» την Τρίτη, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καταπολέμησης του AIDS.

«Αυτές είναι οι κατηγορίες που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτή την ασθένεια και είναι πιο ευάλωτες σε αυτή», ανέφερε ακόμη η Κάρλα Μπρούνι.

Σύμφωνα με την πρώτη κυρία της Γαλλίας, στην Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική η μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο παιδιά έχει εξαλειφθεί πλήρως. «Το 2008, το 45% των οροθετικών εγκύων γυναικών επωφελήθηκαν από τη θεραπεία, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού στο αγέννητο παιδί, ενώ αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να φτάσει στο 60% σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο από το ένα έτος χάρη στα προγράμματα του Παγκόσμιου Ταμείου. Αυτό θα επιτρέψει ώστε να επιτευχθεί μία τελευταία προσπάθεια για την θεραπεία όλων των γυναικών που πάσχουν από τον ιό μέχρι το 2015».