Διευρύνονται οι επιπτώσεις της ύφεσης στην οικονομία της Θεσσαλονίκης. Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από τη διαπίστωση ότι ανοίγει διαρκώς η ψαλίδα μεταξύ των επιχειρήσεων που αναγκάζονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους, γιατί η συνέχισή της κρίνεται ασύμφορη κι εκείνων που αποφασίζουν τελικά να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο επιχειρείν, παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία.
Οπως προκύπτει από στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΒΕΘ), στο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους το ισοζύγιο είναι αρνητικό σε σχέση με το επιχειρηματικό δυναμικό, αφού οι διαγραφές καταγράφουν αύξηση 5,5%, ενώ αντίθετα οι νέες εγγραφές είναι μειωμένες κατά 18%, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Αιτίες
Από τις συνολικά 1.327 διαγραφές (έναντι 1.257 πέρσι), μάλιστα, σχεδόν μία στις δύο (ή 596 σε απόλυτο αριθμό) δηλώνει ως αιτία ότι, επρόκειτο για ασύμφορη δραστηριότητα, όταν ένα χρόνο πριν ανάλογη δικαιολογία είχαν διατυπώσει 427 επιχειρήσεις ή 39,5% λιγότερες απ΄ ό,τι φέτος. Το μεγαλύτερο πλήγμα φαίνεται να έχουν υποστεί οι διάφορες υπηρεσίες (276) τα είδη ένδυσης (173) και τα οικοδομικά επαγγέλματα (113).
Εγγραφές
Οσον αφορά στις νέες εγγραφές του δεκαμήνου, εξάλλου, τα στοιχεία του ΒΕΘ δείχνουν ότι ανήλθαν σε 791 έναντι 966 την ίδια περίοδο πέρσι. Στην πλειονότητά τους αφορούν ατομικές επιχειρήσεις (564) και έπονται οι ομόρρυθμες (154), ενώ σε σχέση με την κλαδική τους διάρθρωση, τη μερίδα του λέοντος λαμβάνει ο κλάδος των διάφορων υπηρεσιών (171) κι ακολουθούν τα οικοδομικά επαγγέλματα (120), τα συνεργεία -ναυπηγεία (103) και τα είδη ένδυσης (63).