Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Επιδείνωση συνθηκών στην αγορά εργασίας

Απαισιόδοξο προμηνύεται το πρώτο τρίμηνο του 2011 για όσους αναζητούν εργασία στην Ελλάδα, με τις δυσχερέστερες προοπτικές να καταγράφονται στον τομέα του Τουρισμού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης, που πραγματοποίησε η Manpower.

Ο Δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης για το διάστημα Ιανουάριος - Μάρτιος 2011 διαμορφώνεται στο -15%, ιστορικά χαμηλό ποσοστό από τότε που ξεκίνησε η Έρευνα στη χώρα μας.

Η πτώση του Δείκτη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους φτάνει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 η μείωση φτάνει τις 16 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με τους Έλληνες εργοδότες που ερωτήθηκαν, το 8% αναμένει αύξηση των απασχολούμενων, το 23% προβλέπει μείωση και το 65% δεν αναμένει καμία μεταβολή στον αριθμό των ατόμων που απασχολεί κατά το επόμενο τρίμηνο.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας, η πτωτική πορεία της απασχόλησης θα συνεχιστεί και το επόμενο τρίμηνο, με ακόμη περισσότερες μειώσεις προσωπικού. Καθημερινά διαπιστώνουμε ότι ακόμη και στις περιορισμένες εργασιακές ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά, οι εργοδότες διστάζουν να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό και προτιμούν να καλύψουν τις ανάγκες τους αξιοποιώντας ευέλικτες μορφές απασχόλησης», λέει η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Manpower στην Ελλάδα.

Οι εργοδότες σε οκτώ από τους εννέα τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας εκτιμούν ότι κατά το προσεχές τρίμηνο ο αριθμός των ατόμων που απασχολούν θα μειωθεί. Οι δυσχερέστερες προοπτικές σε ό,τι αφορά την απασχόληση καταγράφονται από τους εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -34%.

Σύμφωνα με τους εργοδότες, δυσοίωνες είναι επίσης οι προοπτικές προσλήψεων για όσους θα αναζητήσουν εργασία στους τομείς της Μεταποίησης και του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική), όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο -27% και -20% αντίστοιχα.

Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις τόσο για τον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, όσο και για τον τομέα των Κατασκευών, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να καταγράφονται στο -13% και -12% αντίστοιχα.

Παράλληλα, οι εργοδότες στον τομέα της Γεωργίας εκτιμούν ότι ο ρυθμός προσλήψεων θα παραμείνει αμετάβλητος, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο 0%.