Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Στα 10.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τη γρίπη Α

Ο ιός έχει στοιχίσει τη ζωή 81 ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο επί συνόλου 10.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 40 χώρες.

Ένας 44χρονος που είχε διαγνωστεί ότι έπασχε από την γρίπη Α (Η1Ν1) πέθανε απόψε σε νοσοκομείο του Μιζούρι. Πρόκειται για το έβδομο άτομο που χάνει τη ζωή του από τη νέα γρίπη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι της κομητείας του Σεντ Λούι.

Ωστόσο θα διεξαχθούν περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι όντως ο άνδρας αυτός, το όνομα του οποίου δεν ανακοινώθηκε πέθανε από την γρίπη Α, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές του Μιζούρι. Ο 44χρονος είχε ασθενήσει πριν από δύο εβδομάδες, ενώ είχε ταξιδέψει στο Μεξικό τον περασμένο μήνα, δήλωσε εκπρόσωπος της κομητείας.

Ο ιός έχει στοιχίσει τη ζωή 81 ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο επί συνόλου 10.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 40 χώρες. Στην πλειοψηφία τους τα θύματα ήταν πολίτες του Μεξικού και των ΗΠΑ.

Η κρίση που προκάλεσε το ξέσπασμα της ασθένειας οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ανακοινώσει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος ξεσπάσματος πανδημίας στα τέλη Απριλίου. Το επίπεδο συναγερμού του Π.Ο.Υ. για τον κίνδυνο πανδημίας βρίσκεται στο 5 στην 6βαθμη κλίμακα.

Πρώτο κρούσμα της γρίπης Α στην Ταϊβάν

Το υπουργείο Υγείας της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης Α (H1N1) στη χώρα. Πρόκειται για έναν ξένο γιατρό, 52 ετών, ο οποίος επέβαινε σε δεξαμενόπλοιο που μετέφερε πετρέλαιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετέβη αεροπορικώς από τη Νέα Υόρκη στο Χονγκ Κονγκ την Κυριακή και, την Δευτέρα, από το Χονγκ Κονγκ στην Ταϊβάν.

Ιαπωνία

Στο μεταξύ, στην Ιαπωνία, ο αριθμός των ασθενών που επιβεβαιώνεται πως έχουν προσβληθεί από τη λεγόμενη γρίπη των χοίρων έφθασε τους 196. Το τελευταίο κρούσμα διαγνώστηκε στην επαρχία Σίγκα. Πρόκειται για έναν άνδρα περίπου 20 ετών, ο οποίος είχε επισκεφθεί το Κόμπε, όπου έχουν διαγνωστεί κρούσματα, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στην πλειοψηφία τους οι προσβληθέντες από τον ιό H1N1 στην Ιαπωνία είναι μαθητές και δάσκαλοι. Εκατοντάδες σχολεία παραμένουν κλειστά.

Αυστραλία

Στην Αυστραλία, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι επιβεβαιώθηκε και δεύτερο κρούσμα· πρόκειται για ένα αγόρι 9 ετών, το οποίο διαγνώστηκε θετικό μετά την επιστροφή του από το Λος Άντζελες των ΗΠΑ την 12η Μαΐου.

Ο υπουργός Υγείας της τοπικής κυβέρνησης στην πολιτεία Βικτόρια δήλωσε ότι το αγόρι βρίσκεται στο σπίτι του, καθώς η κατάστασή του δεν κρίθηκε σοβαρή ώστε να εισαχθεί σε νοσοκομείο.

Κούβα

Νέο κρούσμα της νέας γρίπης διαγνώστηκε και στην Κούβα -πρόκειται για ένα βρέφος 14 μηνών από τον Καναδά. Επίσημα, ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα της Καραϊβικής έφθασε, έτσι, τα τέσσερα.