Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Σουηδικό μοντέλο για δικαίωση του Αττίλα

Βρυξέλλες:

Η Ε.Ε. δεν μπορεί να θεωρεί ότι η Τουρκία δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα, από τη στιγμή που έχει δεχτεί ότι η Κύπρος ανήκει γεωγραφικά στην Ευρώπη. Ο τουλάχιστον ατυχής αυτός παραλληλισμός που έγινε από το Σουηδό υπουργό Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος, δεδομένου ότι από την 1η Ιουλίου η χώρα του θα προεδρεύει της Ε.Ε. και ο ίδιος του Συμβουλίου Υπουργών.

Απο την... άλλη άκρη της Ευρώπης ο κ. Μπιλντ δηλώνει ότι η Ε.Ε. έχει ύψιστο στρατηγικό συμφέρον να έχει δίπλα την Τουρκία.

Οπως δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα: «Εάν θεωρούμε ότι η Κύπρος, ένα νησί που βρίσκεται στα ανοικτά της Συρίας ανήκει στην Ευρώπη, τότε είναι δύσκολο να μη θεωρούμε ότι και η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη».

Είναι η δεύτερη φορά την τελευταία βδομάδα, που ο Σουηδός ΥΠΕΞ εμφανίζεται υπέρμαχος της τουρκικής υποψηφιότητας, αναπτύσσοντας παράλληλα μια έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα με στόχο να βγάλει την ενταξιακή πορεία της Αγκυρας από το τέλμα.

Την περασμένη Τρίτη συμμετείχε, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες καθώς και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, εάν και δεν είχε καμία υποχρέωση. Το μήνυμα που επιχείρησε να περάσει είναι ότι δεν πρέπει στο τέλος του χρόνου να «στριμώξουμε» την Αγκυρα επειδή αρνείται να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, όπως το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Το θεωρεί θέμα ήσσονος σημασίας, ισχυριζόμενος ότι εκείνο που προέχει στην παρούσα φάση είναι να επιλυθεί το Κυπριακό και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να έχουμε δίπλα και όχι απέναντι την Τουρκία.

Ο κ. Μπιλντ έχει συναντηθεί τις τελευταίες μέρες δύο φορές με το νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στον οποίο έχει υποσχεθεί ότι στη διάρκεια της σουηδικής προεδρίας θα κάνει τα πάντα ώστε να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Κι αυτό γιατί οι ενταξιακές με την Αγκυρα δεν προχωρούν δεδομένου από το 2005 που ξεκίνησαν μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει μόνο 11 από τα 35 κεφάλαια.

Σύμφωνα με το Σουηδό υπουργό, η Ε.Ε. έχει ύψιστο στρατηγικό συμφέρον να έχει δίπλα την Τουρκία, η ένταξη της οποίας, όπως τονίζει, θα δώσει μεγάλο πολιτικό βάρος στην Κοινότητα σε διεθνές επίπεδο, ενώ θα έχει καταλυτικό ρόλο και για τη συμφιλίωση με το μουσουλμανικό κόσμο.