Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Απαγόρευση του καπνίσματος στα νοσοκομεία της Κίνας ως το 2011

Η Κίνα προτίθεται να απαγορεύσει το κάπνισμα σε όλα τα νοσοκομεία της ως το 2011, μετέδωσε σήμερα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Το υπουργείο Υγείας κάλεσε όλες τις ιατρικές υπηρεσίες, τα νοσοκομεία και τα κέντρα ελέγχου των λοιμώξεων να επιβάλουν απαγόρευση του καπνίσματος έως το 2011, επισημαίνει το τηλεγράφημα του κινεζικού πρακτορείου, χωρίς να αναφέρει αν το μέτρο θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Σε μόλις 20 νοσοκομεία της χώρας απαγορεύεται το κάπνισμα, σύμφωνα με αξιωματούχο της κινεζικής ένωσης κατά του καπνίσματος.

Η Κίνα αριθμεί σχεδόν 350 εκατομμύρια καπνιστές, δηλαδή σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού της και σχεδόν το 1/3 των καπνιστών όλου του κόσμου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με στατιστικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως στην Κίνα από επιπλοκές ασθενειών που οφείλονται στο κάπνισμα.

Μελέτη που δημοσιοποιήθηκε πέρυσι στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet αναφέρει ότι 100 εκατομμύρια άνδρες στην Κίνα μπορεί να πεθάνουν την περίοδο 2000 - 2050 από ασθένειες που έχουν σχέση με το κάπνισμα, αν δεν υπάρξει μείωση του αριθμού των καπνιστών.