Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Επιβεβαιώθηκε τρίτο κρούσμα της γρίπης Α στην Ελλάδα

Σήμερα το πρωί ο υπουργός προεδρεύει σύσκεψης, που έχει συγκαλέσει στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, της Επιτροπής Παρακολούθησης της Νέας Γρίπης.

Επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί από το Κέντρο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης και 3ο κρούσμα του ιού της νέας γρίπης (Η1Ν1) σε φιλικό πρόσωπο του 2ου κρούσματος που ανιχνεύθηκε χθες στην Αθήνα.

Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο, άνδρα ηλικίας 21 ετών, ο οποίος επέστρεψε προχθές από το Εδιμβούργο. Ήταν μαζί με το 2ο κρούσμα που ανιχνεύθηκε χθες στην Αθήνα, ενώ οι εξετάσεις του τρίτου ατόμου της ιδίας συντροφιάς ήταν αρνητικές.

Χθες, επιβεβαιώθηκε το δεύτερο κρούσμα του ιού της νέας γρίπης από το Ινστιτούτο Παστέρ.Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο 21 ετών, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα από το Εδιμβούργο και διακομίζεται στο Σισμανόγλειο.

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει συγκαλέσει σύσκεψη της επιστημονικής και διυπηρεσιακής επιτροπής αντιμετώπισης της νέας γρίπης το πρωί στο ΕΚΕΠΥ όπου αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τονίζεται ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και δεν υφίσταται κίνδυνος για πολίτες και επισκέπτες της χώρας μας.

Δήλωση Δημήτρη Αβραμόπουλου για το δεύτερο κρούσμα

«Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε, ότι ανιχνεύθηκε και δεύτερο κρούσμα στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να ανησυχούμε. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και είμαι βέβαιος, ότι όλα θα πάνε καλά», δήλωσε απόψε ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος για το νέο περιστατικό με τη γρίπη Η1Ν1.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι ο 21χρονος εντοπίστηκε έγκαιρα και πως «έχουν αναλάβει πλέον οι Ειδικές μας Υπηρεσίες την υπόθεση. Πρέπει να είμαστε σίγουροι, ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Δεν χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις πανικός. Έχουμε τη γνώση και την εμπειρία, οι επιστήμονές μας είναι καταρτισμένοι και οι μηχανισμοί μας σε ετοιμότητα. Θέλω να πιστεύω και εύχομαι να πάνε όλα καλά».

«Το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ επιβεβαίωσε σήμερα την ύπαρξη δεύτερου κρούσματος από τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1. Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο 21 ετών, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα από το Εδιμβούργο. Βρίσκεται στην κατοικία του όπου και θα ακολουθηθεί η θεραπεία σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για τους οικείους και για τα άτομα με τα οποία έχει έρθει σε επαφή, που βρίσκονται υπό καθεστώς ιχνηλάτησης. Ουδείς κίνδυνος υφίσταται για τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας μας.

Υπενθυμίζουμε την ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής υγιεινής καθώς και τις έγκαιρης ενημέρωσης των αρχών ή γιατρού σε περίπτωση που κάποιος πολίτης παρουσιάζει συμπτώματα δυνατού κρυολογήματος ή γρίπης σε συνδυασμό με πυρετό. Θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας σε συνεννόηση με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ.