Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Προεκλογικό γέλιο με το ζόρι

Tης Μαριαννας Τζιαντζη

Eκλογές χωρίς σάτιρα δεν γίνονται. Το γέλιο είναι απαραίτητο συστατικό των εκλογικών αναμετρήσεων, μόνο που στις μέρες μας ακόμα και το γέλιο είναι τηλεγενές και τηλεκατευθυνόμενο. Αντί να σχολιάζουμε το παρελθόν, το παρόν και τις επαγγελίες των κομμάτων, ασχολούμαστε με τα προεκλογικά τους σποτ και, κυρίως, με τους πράσινους παπαγάλους.

Το «Ολα 9» του Θέμου Αναστασιάδη (ΑΝΤ1) επέλεξε, αντί για παπαγάλους, μαύρα ψηφιακά κοράκια που πετούσαν στο στούντιο. Εύστοχος και χωρίς χυδαίους υπαινιγμούς ήταν ο σχολιασμός των σποτ με τους παπαγάλους στην ποδοσφαιρο-πολιτική σατιρική εκπομπή «Ο Γιώργος σφύριξε» (Alpha), με τον Γιώργο Μητσικώστα να μιμείται έξοχα τον Γ. Γεωργίου, ενώ στο ΥοuTube μπορεί κανείς να δει πολλά ερασιτεχνικά βίντεο, άλλα έξυπνα και άλλα χαζά, που εμπνέονται από τα «ορίτζιναλ» παπαγαλάκια – μια καρικατούρα των «Πουλιών» του Χίτσκοκ, σύμφωνα με μια αναγνώστρια της εφημερίδας μας.

Το προχθεσινό «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» (Alpha) επίσης πρόβαλε μια λεκτικά ψιλοσόκιν παραλλαγή της πολυσυζητημένης πολιτικής διαφήμισης. Γενικά, τα αφελή έως παιδαριώδη σχόλια εναλλάσσονταν με αιχμηρές πολιτικές παρατηρήσεις, με πικρές αλήθειες που δεν ακούγονται συχνά στα ΜΜΕ, καθώς και με την τολμηρή κριτική κατά των καναλιών που φιλοξενούν μέρα νύχτα ακροδεξιούς πολιτικούς, οι οποίοι καλλιεργούν το μίσος και την ξενοφοβία. Αδύνατο σημείο της εκπομπής είναι ο βομβαρδισμός μας από πολλά βίντεο που αναπαράγουν στιγμές κορυφαίου τηλεοπτικού κάλλους ή μάλλον γελοιότητας. Το κακό είναι ότι κάτι παρόμοιο κάνουν και άλλες εκπομπές, π. χ., το ίδιο βίντεο με τον κ. Αυτιά και έναν συνταξιούχο είδαμε προχθές στο «Ράδιο Αρβύλα» και στο «Αλ Τσαντίρι».

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο κ. Λαζόπουλος επιδιώκει με συνέπεια -και χωρίς να αστειεύεται- την αντιρατσιστική διαπαιδαγώγηση του κοινού του. Ισως για κάποιους αυτό να ισοδυναμεί με ανέξοδη φιλανθρωπική γυμναστική, όμως στην εποχή μας πολλοί διστάζουμε να πούμε ακόμα και το αυτονόητο από τον φόβο μήπως γίνουμε γραφικοί. Δύο ώρες εκπομπή κάθε εβδομάδα με πρωταγωνιστή «έναν» μόνο ηθοποιό δεν βγαίνουν εύκολα, μόνο που τα πολλά παραγεμίσματα αδικούν την ουσία -και ουσία, παρά την κόπωση, τις εύκολες λύσεις και τις συχνά ετεροβαρείς επικρίσεις- υπάρχει στο «Τσαντίρι».

Τον ντόρο, το γέλιο, επιδίωξε, αλλά δεν το πέτυχε, ο Δημοσθένης Βεργής, που την περασμένη εβδομάδα αμόλησε λίγα ζωντανά αιγοπρόβατα στην πλατεία Κολωνακίου. Το χάπενινγκ μεταδόθηκε «λάιβ» από τα «Παρατράγουδα» (Αlter) της Αννίτας Πάνια, ενώ ο ίδιος ο αρχηγός ήταν καλεσμένος προχθές στο «Ολα 9» σε μια συζήτηση στην οποία κυριαρχούσε η υστερία και απουσίαζε το χιούμορ.

Κάποτε, στις εκλογές έσκαγαν μύτη οι «Ωραίοι Τρελοί», κάποιους από τους οποίους περιγράφει στο απολαυστικό βιβλίο του ο Γιάννης Καιροφύλας, όμως σήμερα τη θέση των «Ωραίων Τρελών» έχουν καταλάβει τα «Αχαρα Τηλεοπτικά Ψώνια».