Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Νέο θύμα της γρίπης Α στη Νέα Υόρκη, νέα κρούσματα παγκοσμίως

Μία 50χρονη με επιβεβαρυμένη υγεία είναι το δεύτερο θανατηφόρο κρούσμα της γρίπης Α στη Νέα Υόρκη, το 10ο σε εθνική κλίμακα. Δύο νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Κίνα, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Αυστραλία φτάνουν τα 18.

Μία γυναίκα 50 ετών, που είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης Α Η1Ν1, έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη, δεύτερο θύμα της νόσου στην αμερικανική μεγαλούπολη και 10 σε εθνική κλίμακα, αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Τimes της Νέας Υόρκης.

Καμία άλλη πληροφορία δεν προστίθεται για το περιστατικό αυτό, όμως η εφημερίδα επικαλούμενη ιατρικές πηγές τονίζει πως η υγεία της αποθανούσας ήταν ούτως, ή άλλως επιβεβαρυμένη προηγουμένως.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να αυξηθεί στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζουν οι υγειονομικές αρχές της πόλης, που τονίζουν στους Τimes πως ο αριθμός των κρουσμάτων της γρίπης Α που αντιμετωπίζονται στα νοσοκομεία της αυξήθηκε από τα 57 την Παρασκευή στα 68 το Σάββατο και τα 94 την Κυριακή.

Οι ΗΠΑ παρήγγειλαν εμβόλια από τη Sanofi-Pasteur

Η αμερικανική κυβέρνηση ανέθεσε μία πρώτη παραγγελία εμβολίων κατά του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) στο γαλλικό φαρμακευτικό όμιλο Sanofi-Pasteur, έναντι ποσού ύψους 190 εκατ. δολαρίων (136 εκατ. ευρώ), ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

Η Sanofi έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο με το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, το οποίο επιτρέπει στο υπουργείο να αγοράσει δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου σε περίπτωση πανδημίας, ενώ στις αρχές Μαΐου, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε επίσης εξουσιοδοτήσει τον γαλλικό όμιλο για την παραγωγή του εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης για το 2009.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή και με άλλες κυβερνήσεις οι οποίες ενδιαφέρονται να προμηθευτούν το εμβόλιο.

Αυξάνονται τα κρούσματα της νέας γρίπης στην Αυστραλία

Ο ιός της γρίπης Α Η1Ν1 φαίνεται πως εξαπλώνεται στην Αυστραλία με 18 πλέον επιβεβαιωμένα περιστατικά ασθενών. Εξ αυτών τα 11 εντοπίζονται στη Βικτώρια, δύο στη Ν. Αυστραλία, δύο στη Ν. Ν. Ουαλία, δύο στο Κουίνσλαντ και ένα στη Δυτική Αυστραλία.

Δύο σχολεία έκλεισαν για μία εβδομάδα στη Βικτώρια και το ίδιο συνέβη και στη Ν. Αυστραλία. Παράλληλα αποφασίστηκε ότι, εξαιτίας της ευρείας μετάδοσης της ασθένειας μέσω μαθητών, τα παιδιά που επιστρέφουν στην Αυστραλία έπειτα από ταξίδι τους στο εξωτερικό, σε χώρες με πληθώρα περιστατικών (και συγκεκριμένα επί του παρόντος το Μεξικό, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τον Παναμά), θα απαγορεύεται να φοιτούν στο σχολείο τους την εβδομάδα μετά την επιστροφή τους. Το μέτρο θα έχει ισχύ έως και τον Αύγουστο.

Το ανησυχητικό με ορισμένες περιπτώσεις είναι ότι δεν έχει εξακριβωθεί η πηγή της μόλυνσης, δεδομένου ότι τα προσβεβλημένα άτομα δεν ταξίδεψαν εκτός Αυστραλίας και δεν ήρθαν σε επαφή με ταξιδιώτες ή άλλα προσβεβλημένα άτομα.

Δύο νέα κρούσματα στην Κίνα

Η Κίνα επιβεβαίωσε άλλα δύο κρούσματα της γρίπης Α, που πρόκειται για δύο Κινέζους -έναν ενήλικο και ένα κοριτσάκι- που είχαν ταξιδεύσει στη Βόρειο Αμερική.

Οι κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν χθες άλλα δύο κρούσματα της γρίπης Α Η1Ν1, ανεβάζοντας στους εννέα τον συνολικό αριθμό των θετικά νοσούντων από την ασθένεια στο εσωτερικό της χώρας, μετέδωσε αργά χθες βράδυ το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Οι ασθενείς που επιβεβαιώθηκε ότι νοσούν από τη γρίπη Α είναι ένας 46χρονος Κινέζος σε νοσοκομείο του Πεκίνου και ένα δίχρονο κοριτσάκι στην ανατολική παραθαλάσσια επαρχία Φουτζιάν, μεταδίδει το πρακτορείο επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας.

Αμφότεροι οι ασθενείς είχαν επιστρέψει πρόσφατα από τη Βόρειο Αμερική-ο άνδρας από τον Καναδά και το κοριτσάκι από τις ΗΠΑ μέσω Χονγκ Κονγκ, τονίζεται στο τηλεγράφημα.

Ο άνδρας επισκεπτόταν συγγενείς του στο Τορόντο. Μετά την επιστροφή του στις 21 Μαΐου μετέβη σε νοσοκομείο του Πεκίνου, έχοντας ως συμπτώματα πονόλαιμο και βήχα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η κατάσταση του κοριτσιού είναι σταθερή.

Η Κίνα ελέγχει εξονυχιστικά ανθρώπους που καταφθάνουν στο έδαφός τους από περιοχές όπου έχει εξαπλωθεί η γρίπη τύπου Α και θέτει όσους επιβάτες υποψιάζεται πως έχουν προσβληθεί από τη νόσο σε υποχρεωτική καραντίνα.

Τρία νέα κρούσματα επιβεβαίωσε η Ταϊβάν

Η Ταϊβάν επιβεβαίωσε σήμερα τρία νέα κρούσματα της γρίπης Α H1N1 ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε εννέα.

Δύο φοιτητές, οι οποίοι επέστρεψαν από τις ΗΠΑ, εμφάνισαν χθες συμπτώματα της λεγόμενης γρίπης των χοίρων εν πτήσει από το Σαν Φρανσίσκο στην Ταϊπέι και μεταφέρθηκαν σήμερα στο νοσοκομείο για να υποβληθούν σε εξετάσεις, ανακοίνωσαν τα Κέντρα για τον Έλεγχο των Ασθενειών.

Μεταξύ των νέων κρουσμάτων είναι και μία γυναίκα, η οποία δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, αλλά μολύνθηκε με τον ιό της νέας γρίπης όταν δείπνησε με μία άλλη γυναίκα, η οποία είχε μολυνθεί μετά από ταξίδι που πραγματοποίησε στις Φιλιππίνες.

Τα Κέντρα αύξησαν το επίπεδο συναγερμού από 2 σε 3 και ο υπουργός Υγείας Γιε Τσιν-τσουάν, ματαίωσε το ταξίδι του στην κεντρική Αμερική, όπου θα συνόδευε τον πρόεδρο Μα Γινγκ-τζέου.