Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Ν. Κορέα: Νεκρός ο πρώην πρόεδρος Ρο Μου-χιουν

Νεκρός, μετά την πτώση του σε χαράδρα, βρέθηκε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Ρο Μου-χιούν, ο οποίος είχε βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας για σκάνδαλο δωροδοκίας ύψους εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο 62χρονος Ρο είχε πάει, μαζί με ένα βοηθό του, για πεζοπορία σε ένα βουνό κοντά στην εξοχική του κατοικία στην Μπόνγκα, στην επαρχία Γκίμαε, κοντά στις νοτιοανατολικές ακτές της χώρας.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap, ο πρώην πρόεδρος υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και απεβίωσε λίγο μετά την μεταφορά του από κλινική σε νοσοκομείο στην πόλη Μπουσάν.

Η αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο αυτοκτονίας, καθώς, σύμφωνα με πρώην σύμβουλό του, ο Ρο είχε αφήσει σημείωμα με το οποίο δήλωνε την πρόθεσή του να τερματίσει τη ζωή του.

«Ο πρώην πρόεδρος Ρο έπεσε από βουνό. Διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του με την άφιξή του», δήλωσε εκπρόσωπος της εθνικής διεύθυνσης της αστυνομίας. «Ερευνούμε εάν έπεσε από ατύχημα ή αυτοκτόνησε», συμπλήρωσε.

Ο πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Ρο, Μουν Τζάε-Ιν, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο πρώην πρόεδρος «πήδηξε από ένα βράχο στο βουνό πίσω από το χωριό Μπόνγκα». «Άφησε ένα σημείωμα για την οικογένειά του», πρόσθεσε ο Μουν.

Ο Ρο, ο οποίος άσκησε την εξουσία από το 2003 έως το 2008, βρέθηκε στο μικροσκόπιο των αρχών για υπόθεση δωροληψίας, η οποία αφορά στην καταβολή ποσού ύψους 1 εκατ. δολαρίων στη σύζυγό του από έναν πλούσιο ιδιοκτήτη υποδηματοποιίας και στην καταβολή 5 εκατ. δολαρίων στο σύζυγο μιας από τις ανιψιές του.

Ο Ρο είχε απολογηθεί δημόσια μετά την ανάκρισή του από εισαγγελείς, ωστόσο, δεν είχε παραδεχθεί ποτέ ότι ευθυνόταν για κάτι παράνομο.

Ο φιλελεύθερος πολιτικός, γόνος φτωχής οικογένειας, είχε εκλεγεί υποσχόμενος να πατάξει την ενδημική διαφθορά στη Νότια Κορέα.