Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Και δεύτερη πυρηνική δοκιμή πραγματοποίησε σήμερα τα ξημερώματα η Βόρειος Κορέα, σε αντίποινα για τις διεθνείς κυρώσεις. Αναστάτωση στη Νότιο Κορέα

Η Βόρειος Κορέα πραγματοποίησε δεύτερη πυρηνική δοκιμή σήμερα, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap το οποίο ανέφερε επίσης πως η Πιονγιανγκ προχώρησε και σε εκτόξευση πυραύλου μικρού βεληνεκούς.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ΥΤΝ μετέδωσε πως η μετεωρολογική υπηρεσία της Νοτίου Κορέας κατέγραψε δόνηση μορφής που υποδεικνύει πυρηνική δοκιμή στις 03.54, ώρα Ελλάδος.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιουνγκ Μπακ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου για τη δοκιμή, μεταδίδει το πρακτορείο.

Πρόσφατα η Βόρειος Κορέα είχε προειδοποιήσει πως θα πραγματοποιήσει δεύτερη πυρηνική δοκιμή-η πρώτη χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2006-σε αντίδραση για τις διεθνείς κυρώσεις που της επιβλήθηκαν έπειτα από τη δοκιμή μεγάλου βεληνεκούς πυραύλου τον Απρίλιο.

Τα νέα για τη δοκιμή καταρράκωσαν τις οικονομικές αγορές στη Νότιο Κορέα, με τον γενικό δείκτη KOSPI να χάνει 4% της αξίας του στο τέλος των πρωϊνών συναλλαγών, ενώ το εθνικό νόμισμα γουόν υποχώρησε πάνω από 1% έναντι του δολαρίου.

Επιβεβαίωσε τη δοκιμή η Β. Κορέα

Η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε σήμερα επιτυχώς πυρηνική δοκιμή, αυξάνοντας την εκρηκτική δύναμη και τον έλεγχο του όπλου της σε ανώτερο επίπεδο, μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Πραγματοποιήσαμε επιτυχώς και άλλη πυρηνική δοκιμή στις 25 Μαΐου στα πλαίσια των μέτρων της λαϊκής δημοκρατίας να ενισχύσει την πυρηνική της αποτρεπτική δύναμη», μεταδίδει το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών είχε καταγράψει δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ την ώρα που η Βόρειος Κορέα είχε ανακοινώσει πως πραγματοποίησε τη νέα της πυρηνική δοκιμή.

Και άλλες πυρηνικές δοκιμές

Η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει και σε άλλες πυρηνικές δοκιμές αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν την πολιτική εκφοβισμού εναντίον της Πιονγιάνγκ, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ανώτατος αξιωματούχος της βορειοκορεατικής πρεσβείας στη Μόσχα.

Ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος προειδοποίησε για την πιθανότητα και άλλων πυρηνικών δοκιμών σε περίπτωση που «οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίσουν την πολιτική εκφοβισμού απέναντι στη Βόρεια Κορέα».

Έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη.

Καταδικάζει τη δοκιμή η διεθνής κοινότητα

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η υπηρεσία του ΟΗΕ κατά των πυρηνικών δοκιμών CTBT και η Γαλλία εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι προχώρησε με «επιτυχία» σε πυρηνική δοκιμή.

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ συνιστούν «απειλή για την ειρήνη», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα καλώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα.

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναλύoυν τα δεδομένα και έχουν διαβουλεύσεις με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει απόψε (23.00 ώρα Ελλάδος) στη Νέα Υόρκη, μετά την εξέλιξη αυτή. «Είμαστε ανήσυχοι μετά τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα», είπε ο Λαβρόφ από τη Βηρυτό, εμμένοντας στην ανάγκη για «εξακριβωθούν τα στοιχεία» που διαθέτουν οι ρωσικές αρχές.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι κατέγραψε υπόγεια πυρηνική έκρηξη στη Βόρεια Κορέα ισχύος 10 έως 20 κιλοτόνων.

«Η σημερινή δοκιμή από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας συνιστά απειλή για την ειρήνη, τη διεθνή ασφάλεια και για το καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», υπογράμμισε ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού για τη Συνθήκη Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών (ΟΣΑΠΔ) Τίμπορ Τοθ.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος από την ενέργεια αυτή. Είναι κυρίως μια σοβαρή παραβίαση των κανόνων της Συνθήκης Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων», είπε ζητώντας την παγκόσμια καταδίκη της ενέργειας αυτής.

Η Γαλλία «καταδικάζει απερίφραστα» την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ σε ομιλία του σήμερα στο Αμπου Ντάμπι.

«Η νέα βαλλιστική δοκιμή της Βόρειας Κορέας δεν αποτελεί καλή είδηση και εμείς καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή τη δοκιμή αναμένοντας να έχουμε περισσότερη ενημέρωση για το θέμα από τεχνικής και στρατηγικής άποψης», δήλωσε ο Κουσνέρ κατά την έναρξη διάσκεψης για τη θαλάσσια ασφάλεια.

Μέσω ΟΗΕ η απάντηση της Ιαπωνίας

Παράλληλα, και η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως θα απαντήσει «με υπεύθυνο τρόπο» στα πλαίσια του ΟΗΕ στη νέα πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας, τόνισε εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών, στα περιθώρια της περιφερειακής συνόδου στο Βιετνάμ.

«Ενημερωθήκαμε τώρα από τα δελτία ειδήσεων πως η ΛΔ της Β. Κορέας πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή για δεύτερη φορά, συνεπώς εμείς πρόκειται να απαντήσουμε με πολύ υπεύθυνο τρόπο», τόνισε ο Καζούο Κοντάμα. «Ασφαλώς και πρόκειται να απαντήσουμε, πρέπει να το κάνουμε, στο ΣΑ του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Η ιαπωνική κυβέρνηση είναι θετική σε μία έκτακτη σύνοδο του ΣΑ του ΟΗΕ για να εξετασθεί το θέμα της νέας βορειοκορεατικής δοκιμής, τόνισε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιτόζι Γιαμπουνάκα. «Πιστεύω πως η Ιαπωνία θα ζητήσει μία έκτακτη σύνοδο του ΣΑ του ΟΗΕ», πρόσθεσε.