Η Κομισιόν θέλει να αλλάξει το καθεστώς επανεισδοχής - Ο Μπαρό ζήτησε να εισαχθεί το θέμα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Πιέσεις στην Τουρκία να αλλάξει στάση στο θέμα της επανεισδοχής των λαθρομεταναστών, που διέρχονται από το έδαφός της καθ' οδόν προς την Ελλάδα και την Ευρώπη ασκεί συνεχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως εξήγησε χθες σε αποκλειστικές για την Ελλάδα δηλώσεις του στην «Κ», ο αντιπρόεδρός της Ζακ Μπαρό. Ομως, όπως επίσης δέχθηκε, μέχρι στιγμής οι προσπάθειες αυτές έχουν πέσει στο κενό.
Το θέμα της λαθρομετανάστευσης συζητήθηκε χθες σε ειδική συνάντηση των επιτρόπων στις Βρυξέλλες, ενόψει της κατάθεσης, σήμερα, εισήγησης στους υπουργούς Εσωτερικών των κρατών-μελών για την έγκριση πακέτου βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου.
Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, η Ελλάδα είναι σε απόλυτους αριθμούς η πλέον πληττόμενη από τη λαθρομετανάστευση μεσογειακή χώρα της Ε.Ε., με συνολικά 57.260 αιτήσεις ασύλου, κυρίως από Πακιστανούς, Αφγανούς και Γεωργιανούς μόνο την τριετία 2006-2008. Εξ αυτών, θα πρέπει να σημειωθεί, εγκρίθηκε μόλις το 0,08%, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το υπόλοιπο… 99,92% εγκαταλείπει τη χώρα, ενώ πολλαπλάσιος είναι ούτως ή άλλως ο αριθμός των «απλών» λαθρομεταναστών που δεν ζητούν καν άσυλο.
Οι περισσότεροι από αυτούς φθάνουν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, αλλά όπως επισήμανε ο Μπαρό, οι προσπάθειες που έχουν γίνει από τον ίδιο, μεταξύ άλλων με επίσκεψή του στην Αγκυρα τον Νοέμβριο, έχουν πέσει στο κενό και η τουρκική πλευρά δηλώνει πλήρη αδυναμία να δεχθεί τους λαθρομετανάστες που έχουν περάσει από το έδαφός της. Αυτό, όπως σημείωσε ο Γάλλος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, τον οδήγησε να ζητήσει, χθες, από τον επίτροπο Διεύρυνσης, Ολι Ρεν, να εισάγει «λίγο εντονότερα» το θέμα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο του ευρύτερου ευρωτουρκικού «δούναι και λαβείν». Αλλωστε οικονομικά «ήδη βοηθάμε αρκετά» την Τουρκία, πρόσθεσε…
Αντίστοιχα προβλήματα όμως υπάρχουν και με τη δεύτερη σημαντική χώρα διέλευσης λαθρομεταναστών, τη Λιβύη, αλλά όπως επεσήμανε ο Μπαρό κάθε συνεννόηση με τρίτες χώρες, ακόμα και ο «χρηματισμός» τους για να φανούν πιο συνεργάσιμες, είναι αναγκαστικά πολύ μακροπρόθεσμος στόχος. Βραχυπρόθεσμα η λύση μπορεί να δοθεί μόνο εντός της ίδιας της Ευρώπης.
Ετσι, ο ίδιος θα ζητήσει άμεσα από τα «βόρεια» κράτη-μέλη να δεχθούν στο έδαφός τους μέρος των αιτούμενων ασύλου που σήμερα έχουν εγκλωβισθεί στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Κύπρο ή και την Ισπανία, αν και όπως παραδέχθηκε δεν θα είναι εύκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλωστε ήδη προβλέπεται κοινοτική ενίσχυση ύψους 4.000 ευρώ για κάθε λαθρομετανάστη (εφόσον έχει ζητήσει άσυλο) που μετεγκαθίσταται εντός Ευρώπης, για παράδειγμα από την Ελλάδα στη Γερμανία. Ομως, ως κίνητρο είναι προφανές ότι μάλλον δεν αρκεί, όπως ανεπαρκή έχουν αποδειχθεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων που έχουν ήδη δεσμευθεί για δράσεις κατά της λαθρομετανάστευσης. Το πραγματικό ζητούμενο, κατέληξε ο Μπαρό, είναι «να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα», διαφορετικά η τραγωδία θα συνεχίζεται.