Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Ο κ. Καραμανλής και ο κ. Γιάννης

Tου Κωνσταντίνου Ζούλα

«Mα πώς είναι δυνατόν η “Καθημερινή” να δημοσιεύει γκάλοπ με το ΠΑΣΟΚ να προηγείται με 4 ή 5%, όταν ακόμη και αντιπολιτευόμενες εφημερίδες δείχνουν τη διαφορά μικρότερη»; με ρώτησε oργισμένος ο κ. Γιάννης, ένας συνταξιούχος αναγνώστης που τηλεφωνεί τακτικά για να σχολιάσει την επικαιρότητα. Του εξήγησα το αυτονόητο: Οτι οι δημοσκοπικές έρευνες δεν γίνονται από τις εφημερίδες, αλλά από ανεξάρτητες εταιρείες. Του υπενθύμισα επίσης ότι ειδικώς η Public Issue έχει προβλέψει ουκ ολίγες φορές το ακριβές αποτέλεσμα της κάλπης. «Ναι, αλλά αυτή τη φορά θα διαψευσθεί» μού είπε και μου έκλεισε το τηλέφωνο.

Είναι προφανές ότι ο κ. Γιάννης θα ξαναψηφίσει στις ευρωεκλογές τη Ν. Δ., όπως έκανε πάντοτε. Αμφιβάλλω πολύ, ωστόσο, αν ο κ. Γιάννης και οι ομοίως «ορκισμένοι» οπαδοί της Ν. Δ. εκφράζουν σε αυτήν τη συγκυρία αυτό που αισθάνονται οι πιο μετριοπαθείς ψηφοφόροι της. Εκείνοι, δηλαδή, που έχουν επιλέξει στο παρελθόν και άλλα κόμματα.

Οι συγκεκριμένοι πολίτες που ανήκουν στον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο ουδόλως συμμερίζονται σήμερα την αγωνία του κ. Γιάννη για την εκλογική τύχη της Ν. Δ., αλλά μπορεί εύκολα κανείς να διακρίνει τον προβληματισμό τους για την ψήφο που εντέλει θα ρίξουν στις 7 Ιουνίου. Το 2004 ψήφισαν τη Ν. Δ. γιατί πίστεψαν στην επανίδρυση του κράτους και στο τέλος της διαφθοράς. Το 2007, με λιγότερο ενθουσιασμό, έκριναν ότι της αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Τώρα, όμως, δυσκολεύονται να αιτιολογήσουν ακόμη και στον εαυτό τους γιατί πρέπει να της «χαρίσουν» την ψήφο τους.

Γι’ αυτήν την αμηχανία τους δεν φταίνε βέβαια οι ίδιοι. Εδώ και καιρό ακόμη και οι βουλευτές της Ν. Δ. αδυνατούν να εξηγήσουν γιατί πρέπει σε αυτές τις κάλπες να στηριχθεί και πάλι το κόμμα τους. Το επιχείρημά τους, ότι για τα σημερινά προβλήματα της χώρας φταίει το ΠΑΣΟΚ που τα διογκώνει και όχι η κυβέρνηση που αδυνατεί να τα λύσει, δεν πείθει. Πόσω μάλλον η μεζούρα που εξακολουθούν να επιδεικνύουν για να «μετρήσουν» ποιο από τα δύο κόμματα έκανε τα μεγαλύτερα σκάνδαλα.

Χρειάζονται ένα επιχείρημα οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι της Ν. Δ. για να μην την αποδοκιμάσουν σε αυτές τις «ανώδυνες» εκλογές, ψηφίζοντας Οικολόγους, Δράση, ΛΑΟΣ ή πηγαίνοντας στις παραλίες. Ενα επιχείρημα που θα τους πείσει ότι ο πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί πλήρως τη βαθιά απογοήτευση ή και την οργή που νιώθουν για το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι στα σκάνδαλά της, εξακολουθούν να βγαίνουν στα κανάλια ωσάν να μην συνέβη τίποτα.

Το αποψινό ντιμπέιτ προσφέρει, ίσως, στον κ. Κ. Καραμανλή μια ύστατη ευκαιρία. Διότι είναι βέβαιο ότι θα του τεθεί το ερώτημα αν στις λίστες της Ν. Δ. θα ξαναδούμε στις επομενες εθνικές εκλογές εκείνους που ευθύνονται για τη δημοσκοπική της κατάρρευση. Από την απάντηση του πρωθυπουργού θα κριθούν πολλά, διότι το ντιμπέιτ προφανώς δεν θα το παρακολουθήσει μόνον ο κ. Γιάννης.