Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Debate... Sudoku!

Tου Θανου Oικονομοπουλου

Eτσι όπως στήνονται αυτές οι περιβόητες «τηλεμαχίες» οι προεκλογικές στην ελληνική εκδοχή τους (που αποτελεί και παγκόσμια πρωτοτυπία - τέτοια αποστεωμένη σαχλαμάρα, πουθενά αλλού δεν συμβαίνει!), είναι απολύτως βέβαιο πως το μόνο που δεν εξασφαλίζουν είναι η «ενημέρωση» του εκλογικού σώματος σε διάφορα ζητήματα αιχμής, σε ό,τι αφορά τις θέσεις και τις πολιτικές προτάσεις των διαφόρων πολιτικών αντιπάλων. Σε όλες τις σοβαρές χώρες (ακόμη και σε αυτές που επίσης η... τηλεοπτική δημοκρατία αποτελεί τον ισχυρότερο θεσμό!) αυτό το ζωντανό τηλεοπτικό, πολιτικό σόου, οργανώνεται από καταξιωμένους δημοσιογράφους που προδιαγράφουν (φυσικά σε συνεννόηση με τους πολιτικούς αντιπάλους) και τους όρους της «τηλεμαχίας», όρους που δεν αποβλέπουν στο να... προστατεύσουν αρχηγούς και κόμματα, αλλά στο να επιτρέψουν την αντιπαράθεση, τη σύγκρουση, την ανάδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων τους ή των αδυναμιών τους, ευνοούν την απευθείας μεταξύ τους δημόσια «κόντρα» για να βγάλει το κοινό τα συμπεράσματά του...

Εδώ, στη χώρα του... ερζάτς και της θεοποίησης της κομματικής σκοπιμότητας (ενδεδυμένης με τον μανδύα της πολιτικής «σοβαρότητας»), ακόμη και τα έρμα τα τηλεοπτικά «ντιμπέιτ», συμφωνούνται μέχρι και την παραμικρή τους ανθυπολεπτομέρεια από την... διακομματική προεκλογική επιτροπή! Μετέχουν στο «πάνελ» των δημοσιογράφων εκπρόσωποι που ορίζουν τα επτά βασικά ενημερωτικά κανάλια, οι οποίοι, όμως, δεσμεύονται εκ προϊμίου πως θα τηρήσουν ευλαβικά την τηλεοπτική διαδικασία που έχει συμφωνηθεί από τα κόμματα, οι αρχηγοί των οποίων μετέχουν στην «τηλεμαχία», μια διαδικασία που εγγυάται μια... βαρετή παράθεση ερωτήσεων και μονολόγων, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ενός πολιτικού αρχηγού να παρέμβει ή να συνομιλήσει με τους υπόλοιπους, και (ουσιαστικά) χωρίς να υπάρχει το δικαίωμα από τους ερωτώντες δημοσιογράφους να επιμείνουν, να στριμώξουν, τους αρχηγούς, αν αυτοί επιλέξουν... άλλα να τους ρωτάνε και για άλλα να απαντάνε.

Στην «τηλεμαχία» της Πέμπτης, αποφασίσθηκε να μετέχουν οι αρχηγοί της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ, που θα απαντήσουν στα ερωτήματα των δημοσιογράφων των έξι βασικών τηλεοπτικών καναλιών (η εκπρόσωπος του 7ου, της κρατικής τηλεόρασης θα αναλάβει τον ρόλο του συντονιστού) σε πέντε θεματικές ενότητες. Οι ερωτήσεις θα είναι μέχρι 30 δευτερόλεπτα, οι απαντήσεις από κάθε αρχηγό 1,5 λεπτό, με δυνατότητα (θεωρητικά) από τον ίδιο δημοσιογράφο που ρώτησε έναν από τους πολιτικούς αρχηγούς, να κάνει και δεύτερη «διευκρινιστική» ερώτηση επί του ιδίου θέματος, στην οποία ο ερωτώμενος θα πρέπει να απαντήσει (αν θέλει μπορεί, φυσικά, να... ξεφύγει διά της «ρητορικής» του!) σε 1 λεπτό. Μόνο που στις... «λεπτομέρειες», τα πράγματα έμπλεξαν!

Πέντε πολιτικοί αρχηγοί με ερωτήσεις σε πέντε θεματικές ενότητες που είχαν προαποφασισθεί, μας «κάνουν» 25 ερωτήσεις. Αν αυτές τις διαιρέσουμε διά των έξι δημοσιογράφων που θα τις υπέβαλλαν, βρίσκουμε πως κάθε δημοσιογράφος θα έπρεπε να κάνει... από 4 ερωτήσεις! Ενας μόνο θα υπέβαλλε πέντε - εκτός εάν κάποιος «αποφασιζόταν» να... μη ρωτήσει κάποιον πολιτικό αρχηγό! Μπλέξιμο... Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, επιστρατεύθηκε μαθηματικός για να βρει λύση στο πρόβλημα, ο οποίος δήλωσε αδυναμία (του ίδιου αλλά και της μαθηματικής επιστήμης!) παντελή!

Εστυψαν το μυαλό τους οι «διοργανωτές» και κατέληξαν στο να... αυξηθούν οι θεματικές ενότητες: από πέντε να γίνουν έξι, οπότε πέντε αρχηγοί επί έξι ερωτήσεις μας βγάζουν 30 ερωτήσεις, πέντε για κάθε συμμετέχοντα δημοσιογράφο! Οταν έβαλαν το «σχέδιο» στο... χαρτί όμως, προέκυψε πως κατά την «ροή» των ερωτήσεων αναγκαστικά κάποιος δημοσιογράφος θα υπέβαλλε δύο φορές ερώτηση στην ίδια θεματική ενότητα, στον ίδιο πολιτικό αρχηγό. Οπότε, κατέληξαν στη «φόρμουλα» (γνωστή σε όσους παίζουν πόκερ, με πολλούς παίκτες, όπου σε κάθε «χέρι» αυτός που μοιράζει χαρτιά... δεν παίζει ο ίδιος!) σε κάθε «ενότητα» ένας δημοσιογράφος να «παραλείπεται», στη σειρά! Και έτσι, με τη συγκεκριμένη φόρμουλα «εναλλαγής», λύθηκε και αυτό το τεχνικό πρόβλημα! Λύθηκε; Περίπου - γιατί, αφού οι ερωτήσεις από 25 αυξήθηκαν στις 30, αυτό σημαίνει πως... παρατείνεται και ο χρόνος διάρκειας του «ντιμπέιτ» κατά περίπου 40 λεπτά! Οπότε, ως... λύση για να επιτευχθεί η συγκεκριμένη λύση, αποφασίσθηκε η... μετάθεση του αγώνα μπάσκετ ΠΑΟ - Ολυμπιακού (στη σειρά των τελικών) που ήταν για την Πέμπτη το βράδυ, για την επομένη, Παρασκευή 29 Μαΐου - γιατί, φυσικά, σε αντίθετη περίπτωση οι τηλεθέαση του «ντιμπέιτ» θα... έπεφτε δραματικά!

Αδικο έχει η Αλέκα Παπαρήγα που δήλωσε πως αν δεν φοβόταν μήπως μια τέτοια κίνησή της εκληφθεί ως φυγομαχία, δεν... θα πήγαινε στο «ντιμπέιτ» και πως, πάντως, είναι η τελευταία φορά που μετέχει σε τέτοιο «πράγμα» με τη σημερινή μορφή του; Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, που πήραν μέρος στο τελευταίο πανομοιότυπο «ντιμπέιτ», εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το «στενό» και αποστεωμένο πλαίσιο που γίνεται, δίχως ζωντάνια και δίχως την ευκαιρία «σύγκρουσης» απευθείας μεταξύ των αρχηγών. Τα ίδια λένε και τώρα - προς τι το... σόου, λοιπόν; Για «δημοκρατικό» άλλοθι των πολιτικών κομμάτων;