Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Συγκράτηση μισθών και συντάξεων ζητεί το ΔΝΤ Πολυετές σχέδιο για μείωση του χρέους

Τον κίνδυνο να εισέλθει η ελληνική οικονομία σε μια μακρά περίοδο στασιμότητας ή ισχνής ανάπτυξης επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ζητεί τη λήψη μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, καθώς και τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα.

Το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ολοκλήρωσε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ανακοίνωσε χθες ότι προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος κατά 1% - 2% και διεύρυνση του ελλείμματος στο 6% του ΑΕΠ.

Ετσι, προτείνει ένα πολυετές δημοσιονομικό σχέδιο για τη μείωση του χρέους, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει μείωση του ελλείμματος κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα ετησίως, με συγκράτηση των μισθών και των συντάξεων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, μείωση του προσωπικού των ΔΕΚΟ, αναβολή της μείωσης των συντελεστών φορολόγησης σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα κατά 1% έως το 2014 που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Επίσης, συνιστά επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με ενίσχυση των κεφαλαιοποιητικών χαρακτηριστικών του.

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι είναι ανθεκτικό, ωστόσο δεν παραλείπει να επισημάνει πως υπάρχουν κίνδυνοι λόγω ενδεχόμενης αύξησης των επισφαλειών, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κυρίως μέσω συγχωνεύσεων.